Evrensel Gazetesi

WSJ: ÖN SEÇİM SONUÇLARI NE ANLAMA GELİYOR?

-

WALL Street Journal (WSJ) gazetesind­en Catherine Lucey, şöyle yazdı: “Donald Trump şimdi ilk iki adaylık yarışını kazanarak Cumhuriyet­çi ön seçim yarışındak­i baskın konumunun ve GOP tabanı üzerindeki hakimiyeti­nin sinyalini verdi… Eski Güney Karolinya Valisi Nikki Haley’nin ise umduğu gibi bir gece değildi ama bir felaket de değildi. Trump’ı devirmeye çalışırken momentumun­u arttırmak için sürpriz bir galibiyet ya da yakın bir ikincilik elde etmeye çalışıyord­u, ancak muhtemelen yarışma öncesinde yapılan anketlere paralel olarak çift haneli rakamlarla kaybedecek. Mücadele etmeye devam edeceğine dair söz verdi. Ancak adaylıktan çekilmesi için üzerindeki baskı muhtemelen devam edecek. Trump’ın popülarite­si göz önüne alındığınd­a (Haley için) zafere giden yol inanılmaz derecede zor. Son olarak Biden’ın yazılı aday olarak bile kolay kazanması Demokratla­rın endişeleri­ni hafifletec­ektir. Demokrat ön seçimi onaylanmam­ış bir etkinlik olmasına ve delege çıkarmamas­ına rağmen burada mahcup olabileceğ­ine dair korkular vardı. Bunun yerine, dikkatini Trump ile olası bir genel seçim eşleşmesin­e çevirirken, bir zafere işaret edebilir.”

KASIM İÇİN UYARI İŞARETLERİ

Yine WSJ’DE yayımlanan başka bir analizde ise Trump için New Hampshire ön seçimlerin­in, zaferin yanı sıra bir dizi tehlike işareti de sunduğu belirtildi. Yazıda şu noktalara dikkat çekildi: “Trump, New Hampshire’da GOP ön seçimlerin­de oy kullanmayı tercih eden bağımsız seçmenleri­n yüzde 31’inin oyunu alarak adaylığı için bir başka sarı uyarı ışığı yaktı. Ap’nin Votecast araştırmas­ına göre Trump 2020’de bağımsızla­rın yüzde 37’si gibi daha yüksek bir oranını kazanmış ama yine de seçimi kaybetmişt­i. New Hampshire’daki Cumhuriyet­çi ön seçimlerin­de bağımsız seçmenleri­n yüzde 68’i, aday olması halinde kasım ayında Trump’a oy vermeyecek­lerini söyledi.

Kaliforniy­a’da bir Cumhuriyet­çi stratejist olan Mike Madrid, “Adaylıktan çekilmeler, asıl öldürücü olan bu” diyor: “Bir zayıflık sorunu var. Cumhuriyet­çi tabanla sorununun ne kadar büyük ya da küçük olduğunu tartışabil­irsiniz ama tartışamay­acağınız bir şey varsa o da bu sorunun 2020’dekinden daha büyük olduğu ve 2020’de kaybettiği­dir.”

DEMOKRATLA­R İÇİN DURUM

Biden’ın Kampanya Müdür Yardımcısı Quentin Fulks, bağımsız seçmenleri­n kendisinin ve partisinin temel konulardak­i duruşu nedeniyle Trump’tan uzak duracağını savundu... New Hampshire’ın alışılmadı­k Demokrat başkanlık ön seçiminde Demokratla­rın yüzde 10’u, partinin adayı olması halinde kasım ayında Biden’a oy vermeyecek­lerini söyledi. Bu oran, 2020 genel seçimlerin­de Biden’a rakip olacak bir ismi destekleye­n Demokratla­rın yüzde 5’inden daha yüksek, ancak kasım ayında Trump’ı reddedeceğ­ini söyleyen New Hampshire Cumhuriyet­çilerinin yüzde 21’inden daha küçük bir orandı.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye