Evrensel Gazetesi

‘Kıyı deniz kirliliği insan sağlığına zararlı’

- Ramis SAĞLAM İzmir

Küresel ısınmayla birlikte deniz sevi yesinin yükselmesi özellikle kıyı alan larda yaşayanlar açısından şimdiden tehlike oluş turmaya başladı. Türkiye’de yerleşik ülke nüfusunun yüzde 60’ına yakını 8 bin kilometrel­ik kıyı şeridine sahip kıyı kentler de yaşamanı sürdürüyor. Uz manlar, deniz seviyesini­n 1 met re yükselmesi sonucunda 150 milyon insanın etkilenere­k göç etmek zorunda kalacaklar­ını söylüyor.

Kıyı alanlarını­n uyumlu, den geli kullanması, bütünsel politika ve karar alma sürecinin işletilme si gerektiğin­i söyleyen Kıyı ve Deniz Mühendisi Dr. Işıkhan Güler ile karasal ve denizsel kay nakların korunmasın­ı konuş tuk. Karasal ve denizel kaynakla rı korumanın ve kullanım denge sinin yerel ekonomik ve toplum sal kalkınmaya hizmet etmesi ge rektiğini belirten Güler, “Kıyı de niz kirliliği, deniz canlıları ve in san yaşamını olumsuz etkiliyor. Deniz seviye sinin yükselmesi, eroz yon ve kıyı alanlarınd­a ki yaşam ortamı üzerin deki olumsuz etkileri, kıyı alanlarınd­a doğal kaynak kaybına neden oluyor. Arkeolojik, tari hi ve kültürel değerle rin bozulması, bitki örtüsü ve ya ban hayatının zarar görmesi yaşa nan sorunlar arasında yer alıyor” diye konuştu.

‘ULUSLARARA­SI DENEYİMLER­DEN FAYDALAILM­ALI’

Kıyı alanlarını­n mevcut ve planlanan kulla nımlarını ve bunla rın karşılıklı etkile rini belirlemek ge rektiğinin altını çi zen Güler, önemli projelerin etkileri nin önceden değer lendirilme­si ve sis tematik biçimde gözlenmesi de dahil olmak üzere, proje planlama sında ve uygulaması­nda kıyı kaynakları­nı koruyucu ve ihtiya ti yaklaşımla­rın kullanılma­sı ge rektiğini vurguladı.

Güler, uluslarara­sı deneyim lerden faydalanıl­ması gerektiğin­i ifade etti.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye