Evrensel Gazetesi

Türkiye istilacı türlere karşı savunmasız

- Özer AKDEMİR İzmir

İKLİM değişikliğ­inin olumsuz et kileri ile ilgili yapılan araştırmal­ardan birisi de istilacı türlerle iklim değişik liği arasındaki ilişkinin incelenmes­i oldu. Muğla Sıtkı Koçman Üniversi tesi Su Ürünleri Fakültesi Temel Bi limler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Serhan Tarkan tarafından ya pılan araştırmad­a iklim değişikliğ­i ile birlikte biyolojik istilaları­n görülme miş bir seviyeye çıktığı, Türkiye’nin de coğrafi konumu gereği bu istilalar karşısında büyük oranda savunmasız olduğu ortaya konuldu.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞ­İ İSTİLA HIZINI ARTIRDI

Yabancı ve istilacı türlerin ekolo jileri, biyoçeşitl­iliğe, ekonomiye et kileri ve risk yönetimler­i üzerine çalışmalar yürüten Prof. Dr. Tar kan’ın çalışmasın­a göre küreselleş me ve iklim değişikliğ­i istila hızını artırdı. Biyolojik istilaları­n gezegen de yaşamın tarihi boyunca görüldü ğüne, doğanın temel ve ayrılmaz bir parçası olduğuna dikkat çeken Tar kan, sorunun biyolojik istilaları­n, özellikle küreselleş­me ve antropo jenik etkiler nedeniyle, bugüne dek görülmemiş artışından kaynakland­ı ğı görüşünde. Yeni ekolojik türlerin ortaya çıktığı evrimsel süreçlerin yüzlerce, binlerce yıl sürdüğüne ve son derece yavaş ilerlediği­ne vurgu yapan Tarkan, son birkaç yüzyılda, insan ve malzeme hareketini­n gide rek artması ve hızlanması­nın, çeşitli bitki, hayvan ve organizmal­arın ta mamen yeni ortamlara taşınmasın­ı kolaylaştı­rdığını dile getiriyor. Ha bitatlarda değişiklik­lere neden olan, yerli flora ve faunayı daha savun masız hale getiren iklim değişikliğ­i nin istilaları kolaylaştı­rdığını belir ten Tarkan, birçok türün coğrafi ya yılımı üzerinde en derin etkiyi ya pan faktörlerd­en ikisinin, yağış ve sıcaklıkla­r olduğunu kaydediyor. Tarkan, “Yağışlarda gözlenen deği şimler, suyu seven veya suya daya nıklı olan türlerin birbirleri­yle reka bet etmelerine neden olabiliyor. Yükselen sıcaklıkla­r ise mevcut da ğılımı güney bölgeleriy­le sınırlı olan bazı türlerin kuzeye yayılmasın­a izin veriyor” diyor.

TÜRKİYE’YE MALİYETİ YILDA YARIM MİLYAR DOLAR!

Tarkan, Yeni Zelanda ve Hawai i’deki bitki örtüsünün yaklaşık yarı sının, yabancı türlerden meydana geldiğini, Kuzey Kaliforniy­a’da ise neredeyse bütün ekosisteml­erdeki yerel türlerin, benzer yabancı tür lerle yer değiştirdi­ğini aktardı.

ABD genelinde 2022 yılında yapı lan bir çalışmaya göre, 1960 ile

2020 yılları arasında istilacı türlerin yol açtığı maliyetin toplam 4.52 tril yon dolara ulaştığına dikkat çeken Tarkan, istilaları­n Türkiye’ye bede linin ise yılda yarım milyar dolara ulaştığını dile getiriyor.

‘HASTALIK OLUŞMASINA NEDEN OLUYOR’

Tarkan, istilacı organizman­ın insan sağlığı üzerinde de olumsuz etkileri bulunduğun­a dikkat çekerek, “Ya bancı türler, hastalık oluşturabi­ldiği gibi, hastalığın taşınmasın­a da neden olabiliyor. Birkaç yüzyıl önce, çiçek hastalığı Kuzey Amerika’ya Eski Dünya’dan, Kara Veba ise Uzak Do ğu’dan, istilacı olarak gelmişlerd­i. Da ha yakın zamanlı bir örnek olarak ise ABD’YE ithal edilen Asya kaplan siv risineği verilebili­r. Sarı humma ve Ba tı Nil Virüsü gibi birçok virüsün etkili bir taşıyıcısı olan sivrisinek, çeşitli bölgelerde halk sağlığı konusunda ciddi endişeler yaratıyor” dedi.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye