Evrensel Gazetesi

Yaban keçilerine otoyol tehdidi!

Doğa Derneği, Demre-kaş bölünmüş yol projesinin koruma alanlarına zarar vereceğine dikkat çekerek projenin iptalini talep etti.

- Yusuf YAVUZ

ANTALYA’NıN Demre ve Kaş ilçele rinde yapılması planlanan bölünmüş yol projesine Doğa Derneği tepki gösterdi. Dernek yaptığı basın açıklaması­nda pro jenin biyolojik çeşitlilik ve yaban hayatı na zarar vereceğine dikkat çekerek, “Ulusal mevzuata ve Türkiye’nin de ta rafları arasında olduğu uluslarara­sı an laşmalara aykırı olan bu projenin iptalini talep ediyoruz” açıklaması­nda bulundu. Doğa Derneği aynı zamanda Dem re-kaş bölünmüş yol projesinin nesli kü resel ölçekte tehlike altına girmeye ya kın olan yaban keçilerini­n yaşam alanla rına zarar vereceği uyarısında bulundu.

‘GÜZARGAHTA ÖNEMLİ DOĞA ALANI VAR’

Akdeniz kıyılarını­n biyoçeşitl­iliğinin yol projesiyle tehlikede olduğunun altı çizilen Doğa Derneği yaptığı açıklama da, “Yolun geçtiği güzergah ve çevresin de Kıbrısçık, Kale, Kekova ve Kaş-kal kan kıyıları olmak üzere dört önemli do ğa alanı (ÖDA) etkilenece­k. 11 arkeolo jik sit ve 9 koruma alanına doğrudan/do laylı olarak zarar verecek. 66 bin 73 adet ağaç kesilecek, zeytinlik ve makilik alan lar tahrip olacak” ifadelerin­i kullandı.

‘PROJE İPTAL EDİLSİN’

Dünya Doğa Koruma Birliği kırmızı liste kategorile­rine göre nesli tehlike al tına girmeye yakın yaban keçisi ile nesli küresel ölçekte tehlike altında olan Ak deniz fokunun yaşam alanlarını­n da za rar göreceğine işaret edilen açıklamada, “Yol ve tünel yapımı sırasında yapılacak olan patlatmala­r yaban hayatına ve yer altı su kaynakları­na zarar verecek. Ulu sal mevzuata ve Türkiye’nin de tarafları arasında olduğu uluslarara­sı anlaşmala ra aykırı olan bu projenin iptalini talep ediyoruz” görüşüne yer verildi.

HALKIN GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİ ALINDI

İlçe halkının tepkileri üzerine Finike kısmı geçici olarak projeden çıkarılan bö lünmüş yol projesi, Demre’nin Beymelek Mahallesi’nden başlayıp, Kaş’a bağlı tu rizm merkezi Kalkan’da son buluyor. Top lam 74 kilometrel­ik yol projenin ÇED ra porunda sona gelindi. 16 Ocak’ta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliğ­i Bakanlığı ile Antalya İl Müdürlüğün­de 10 gün süre ile halkın görüş ve önerilerin­e açılan ÇED raporunda son kararı Bakanlık yetkilile ri vere cek.

 ?? Fotoğraf: Unsplash ??
Fotoğraf: Unsplash

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye