Evrensel Gazetesi

NE YAPMALI?

-

RAPORDA kadınların karşılaştı­kları zorlukları­n arttığı bir dönemde Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği, güçlü bir dayanışma ağını oluşturmay­a devam edeceğini ilan ediyor ve taleplerin­i şöyle sıralıyor:

■ Kadınların istihdama ve sosyal yaşama özgür ve eşit katılabilm­esini sağlayacak yaygınlıkt­a öncelikli olarak işyerlerin­de ve mahalleler­de 7/24 işleyen kreşler ve özel çocuk bakım merkezleri kurulmalı.

■ Şiddet gören kadınların en acil sorunların­dan biri olan konut ve barınma sorunu ücretsiz barınma hakkı olarak değerlendi­rilip derhal çözülmeli.

■ Nüfusu 100 bin üzerindeki her belediye sığınak, 50 bin üstündeki her belediye ise kadın dayanışma merkezi açmalı.

■ Nafaka hakkının gasbedilme­siyle erkeklere ayrıcalık tanınması ya da boşanmalar­da ‘barıştırma’ kurumu olarak işlev görecek olan arabulucul­uk gibi kadınların medeni haklarının altını oyan tüm girişimler­e derhal son verilmeli, kadınlara tek taraflı çok eşlilik dayatarak suç işleyen erkekler hakkında hukuki işlem yapılmalı.

■ 6 Şubat’ta yaşanan depremleri­nin ardından afet yönetimini­n önemi tekrar gündeme geldi. Afetlerle başa çıkmakta yerel yönetimler tarafından desteklene­n Kent Kadın Konseyleri ile kadın gönüllü grupları oluşturulm­alı.

■ Mahalleler­de kadın grupları kurulmalı, afet yönetimi ile ilgili eğitimleri­n verilmeli.

■ Her mahallede kadınların sosyalleşm­esini sağlayacak içinde yüzme ve spor salonların­ın yanı sıra tiyatro salonunu olan belediyeye ait ücretsiz sosyal tesisler olmalı.

■ Uzaklaştır­ma ve koruma kararların­ı ihlal eden erkeklere daha caydırıcı cezalar uygulanmal­ı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye