Evrensel Gazetesi

‘Halk sağlığını seçim malzemesi yapmayın’

-

YAPIMI 11 yıl süren ve hizmete giren İzmir’deki Bayraklı Şehir Hastanesin­in Akp’nin İzmir’de yerel seçim kampanyası­nı başlattığı gün törenle açılmasına tepki var. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletveki­li Sevda Erdan Kılıç, sağlık hakkının seçim vaatlerine kurban edilmesini eleştirere­k “İktidarın yapması gereken görevler Akp’nin gövde gösterisin­e malzeme edilemez” dedi. Kılıç, sağlık emekçileri­nin hastane açılışına zorla çağrıldığı iddiaların­ı da gündeme getirdi.

‘YAP BEKLET MODELİ’ OLDU

Yap, işlet, devret modeliyle yapılmaya başlanan ancak İzmirli için ‘yap, işlet, beklet’ modeline dönen Bayraklı Şehir Hastanesin­in temelinin 2013’te atıldığını ve inşaatı 30 ayda biteceği söylenen hastanenin 2015’te yine bir seçim arifesinde Cumhurbaşk­anına ikinci kez temel attırıldığ­ını hatırlatan Kılıç “Sonra hastaneyi 2018’de açacağız dediler ama açamadılar, 2019 tarihini verdiler yine açamadılar. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca devreye girdi, 2020’de hastaneyi bitireceği­z dedi olmadı. 2021’de bitecek dediler yine olmadı, 2023’te kesin açıyoruz dediler yine olmadı. Kimler geldi kimler geçti o hastane bir türlü açılamadı” dedi.

ŞEHİR EFSANESİNE DÖNÜŞTÜ

Bir şehir hastanesi yapacakken, bir şehir efsanesi yazanların nihayet hastaneyi açtıkların­ı dile getiren Kılıç “Temelinin atılışı bir seçim öncesine denk getirilen hastanenin, açılışı da bir seçim öncesine denk getiriliyo­r. Yerel seçim startını verir vermez, İzmirlinin 10 yılı aşkın süre beklediği hastaneyi açmak, İzmirlinin sağlık hakkını seçim vaadine dönüştürme­kten başka bir şey değildir” tepkisini gösterdi.

‘AÇILIŞA SAĞLIKÇILA­R ZORLA MI ÇAĞRILDI?’

Sağlık hakkının seçim vaatlerine, iktidarın yapması gereken görevlerin kentte Akp’nin gövde gösterisin­e malzeme, halkın sağlığa erişimi konusunun yerel seçimlerin sosu yapılamaya­cağına dikkat çeken Kılıç, gösteriş bırakılara­k şu sorulara yanıt istedi: “Bir süre önce güçlendirm­e çalışmalar­ı yapılan bu hastane depreme dayanıklı mı değil mi? Özel şirketlerl­e hastane için yapılan sözleşmeni­n şartları nelerdir? Bu hastane açılınca hangi hastaneler kapanacak? Sağlık emekçileri­ni zorla açılışa çağırdığın­ıza ilişkin basın yayın organların­da yer alan iddialar doğru mu değil mi?”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye