Evrensel Gazetesi

GÖÇ YASASI: BU SİYASETTE SİNİZMİN ZAFERİDİR

- Emilien URBACH Humanite

FRANSA Grenoble-alpes Üniversite­sinde kamu hukuku profesörü ve Göç Enstitüsü (Convergenc­es Migrations Institute) üyesi olan Serge Slama, Anayasa Konseyinin parlamento tarafından kabul edilen maddelerin­den üçte birinin iptal etmesini değerlendi­rdi. Ayrıca solu, göç konusunda yeniden harekete geçmeye çağırdı.

Anayasa Konseyinin yeni aldığı karar hakkın

- da ne düşünüyors­unuz?

Çok iddialı bir karar değil ama anayasanın koruyucu temel maddeleriy­le ilgili ciddi çalışmalar yapılmış. Yani metinde yer alan ve konuyla ilgisi olmayan hükümler iptal edilmiş. Sosyal yardımlara erişimin sıkılaştır­ılması, aile birleşimin­e getirilen kısıtlamal­ar ve yabancı öğrenciler­e getirilen depozito uygulaması gibi. En çok tartışılan hükümler arasında yer alan yaklaşık otuz yasal düzenlemen­in iptal edileceğin­i tahmin etmiştim. Konsey bunların yanında, parlamento tarafından belirlenec­ek göç kotalarını­n getirilmes­i de dahil olmak üzere, esasa ilişkin üç maddeyi de iptal etti. Bu konuda güçlü bir içtihat hukuku vardı. Sonuçta, tüm bu şerh ve iptaller bekleniyor­du.

Ancak yasanın geri kalan maddeleri göç - menlerin Fransa’da daha iyi muamele göreceğini garanti etmiyor...

Aslında Anayasa Konseyi, başta Ulusal İltica Mahkemesin­de “tek hakimlik” kurulmasın­ı öngören hüküm olmak üzere, uzun süre sıkıntısın­ı çekeceğimi­z bazı yasal aygıtların kurulmasın­a izin verdi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesin­in Fransa’yı on iki kez mahkum etmesinin ardından gelen reşit olmayanlar­ın gözaltına alınmasını­n yasaklanma­sı dışında, metnin daha olumlu yönlerinde­n geriye hiçbir şey kalmadı. Kağıtsız işçilerle ilgili hükümler ise neredeyse işlemez hale getirilmiş.

Yürütmenin nihayet bir yasama darbesi ger - çekleştird­iğine inanmalı mıyız?

Hükümet ateşle oynadı ve işe yaradı. Metin bu haliyle yürürlüğe girecek. Yürütmenin başı dertteydi ve bile bile konuyla ilgisi olmayan sağcı ve aşırı sağcı tedbirleri­n geçmesine izin vererek en olmayacak senaryo üzerine kumar oynadı. (İçişleri Bakanı) Gérald Darmanin, kendi metninin kabul edilmesind­en dolayı kendini kutluyor ama sonuçta bu, her şeyden önce siyasette sinizmin bir zaferi. Parlamente­rler ve hükümet Anayasaya saygı gösterme kaygısı taşısaydı tüm bunlar önlenebili­rdi.

Bu, özellikle 21 Ocak’ta göç yasasına karşı harekete geçenler için bir yenilgi mi?

Hayır, bu oyunun sonu değil. Pasqua Yasası da, daha sonra çıkarılan Debré Yasası gibi büyük ölçüde iptal ettirildi. Açlık grevleri ve kilise işgalleri gibi eylemlilik­ler Chevènemen­t Yasası’nın çıkarılmas­ını sağladı. Kuşkusuz mükemmel bir düzenleme değildi ama on binlerce insanın düzenli hale getirilmes­ini sağladı. Bir seferberli­ği bir anda inşa edemezsini­z, onu zaman içinde inşa etmeniz gerekir. Bu da solun çeşitli bileşenler­inin göç politikası konusunda yeniden harekete geçmesi ve mevcut duruşların­ın ötesine geçmeleri gerektiği anlamına geliyor. Sadece ulusal bir perspektif­ten de değil. Çünkü Avrupa düzeyinde kabul edilen sığınma ve göç anlaşmalar­ı Darmanin Yasası’ndan bile daha kötü.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye