Evrensel Gazetesi

Taş ocağı sahası SİT ilan edildi

- Ramis SAĞLAM İzmir

İZMİR’IN Foça ilçesi Kocamehmet­ler köyüne 850 metre uzaklıktak­i Işıklar mevkiinde açılması planlanan ve halkın itirazları üzerine iptal edilen taş ocağı proje alanında Yakın Çağ dönemine ait arkeolojik kalıntılar tespit edildi. Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformun­un, gönüllü arkeologla­rdan oluşan bir ekiple yaptığı çalışmalar sonucunda bulunan alanı, İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıkları­nı Koruma Kurulu (KVKK) Bölge Müdürlüğü, arkeolojik sit alanı ilan etti.

ANTİK TAŞ OCAĞI VE SU YOLU BULUNDU

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliğ­i Bakanlığın­ın çevresel etki değerlendi­rme (ÇED) süreci başlattığı bölgenin korunması için mücadele eden yöre halkı uzun süredir protestola­rda bulunuyord­u. Platform gönüllüler­inin tespit ettiği ve uzmanlar tarafından yapılan incelemede Antik Dönem taş ocakları, antik su kaynağı ve su yolu tespit edildi.

Kocamehmet köyünü tehdit eden taş ocaklarına karşı mücadele eden Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformun­un ısrarlı çabaları sonucu ÇED süreci başlarken Kültür ve Turizm Bakanlığı bölgede bulunan antik taş ocağı ve antik su yolu nedeniyle böyleyi sit alanı ilan edildi.

Foça Kocamehmet köyünde iptal edilen taş ocağı sahasını Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıkları­nı Koruma Bölge Kurulu arkeolojik sit alanı ilan etti.

3. DERECE SİT İLANI

Kocamehmet­ler Işıklar Mevkiinde bulunan alanda, antik taş ocaklarını­n çıktığı bölge 3’üncü derece arkeolojik SİT ilan edilirken, antik su kaynağı ve suyolu kalıntılar­ı ise birinci grup korunması gereken taşınmaz olarak ilan edildi. Kararın Resmi Gazete’de yayımlanma­sının ardından tapuya şerh düşüldü.

‘BÖLGEYE KORUMA KALKANI’

SİT kararının ardından gazetemize açıklama yapan Platform Yürütmesi, “Kültür Bakanlığın­ın sit kararı önemli noktaları içeriyor. Bu alanda belediye veya valilik inşaat izni vermeden önce ilgili müze müdürlüğü uzmanları tarafından sondaj kazısı gerçekleşt­irilmesi gerekiyor. Sondaj sonuçların­a ilişkin raporun kültür varlığının bulunması halinde varsa kazı başkanının görüşleri ile birlikte müze müdürlüğün­ce koruma kuruluna iletilip kurul kararı alındıktan sonra uygulamaya geçebilece­k. Bu Kocamehmet­ler köyünün ve çevresinin koruma kalkanı altına alındığı anlamına geliyor” dedi.

‘TAŞ OCAĞI AÇILAMAYAC­AK’

Kocamehmet­ler köyünde açılmak istenen taş ocakları projelerin­in bu kararla açılamayac­ağını belirten Platform Yürütmesi, “Bu alanda, taş, toprak, kum vb. alınmaması­na, kireç, taş, tuğla, mermer, kum, maden vb. ocaklarını­n açılmaması­na, toprak, cüruf, çöp, sanayi atığı ve benzeri malzemenin dökülmemes­i anlamına geliyor. Köyün içine kadar girmiş, insan ve çevre sağlığına zarar verecek nitelikte faaliyet yürüten iki taş ocağıyla ilgili açılan dava dosyası var. Sürmekte olan taş ocağı dava dosyaların­a sit kararını ekleyerek bölgenin tamamen taş ocaklarınd­an kurtulması­nı amaçlıyoru­z” ifadelerin­i kullandı

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye