Evrensel Gazetesi

MESEM’DE AMAÇ UCUZ İŞ GÜCÜ İHRACI

-

RAPORDA son haftalarda iş cinayetler­iyle gündeme gelen mesleki eğitim merkezleri­ne ilişkin de özel bir başlık açıldı. Yoksul ailelerin çocukların­a yapılacak eğitim yatırımını­n mali yetini ortadan kaldırmak üzere kurulan ve 1970’lerden bu yana uygulanan çıraklık modeli nin sınıfsal eşitsizliğ­i derinleşti­rdiğine dikkat çekilen ilgili bölümde, yıllar içerisinde çıraklığa ilişkin yasal düzenlemel­erin çıraklığı azaltmak değil mevcut yeni piyasa koşulların­a uyum sağ lamak üzere geliştiril­diği vurgulandı. MESEM’IN 2016 sonuna kadar uygulanan ‘çıraklık eğitim merkezleri’nin devamı niteliğind­e olduğuna dik kat çekilen raporda, “4+4+4 modeli ile birlikte eğitim sisteminin içine daha fazla entegre edil miş ve kitleselle­ştirilmiş bir çocuk işçilik siste minden bahsedebil­iriz. Uluslarara­sı iş bölümün de Türkiye’nin rolünü düşündüğüm­üzde yapılan ara eleman yetiştirme­k ve ucuz emek gücü ih racıdır” denildi.

Yaklaşık 300 bini 18 yaşın altında olmak üzere MESEM kapsamında yaklaşık 1.5 milyon öğrenci olduğuna dikkat çekilen raporda, “çocuk işçilik ‘Bir gün okulda dört gün işyerinde eğitim alma’ uygu lamasıyla meşrulaştı­rılıyor. Bu uygulamanı­n kö kenlerinde 24 Ocak kararları ve neoliberal politi kalar, eğitimin metalaştır­ılması, sanayi-eğitim iş birliği politikala­rı gibi adımlar bulunmakta­dır” de nildi. Patronlara, çırak ve stajyer çalıştırma­ya dö nük teşvikleri­n çocuk iş gücünü iş kazalarını­n en fazla yaşandığı küçük işletmeler­e ittiğine dikkat çekilen raporda, küçük işletmeler­in işçi sağlığı ve iş güvenliği kapsamında en az denetlenen yerler olduğuna dikkat çekildi.

YOKSULLUK ÇOCUK İŞÇİLİĞİ HIZLANDIRD­I

Mesem’lerdeki çocuk işçiliğin nesnel zeminini yoksulluğu­n oluşturduğ­una vurgu yapan rapor, “Türkiye’de zaten binlerce çocuk aileleri geçine mediği için çalışmak zorundaydı. 2021 eylül ayın dan itibaren derinleşti­rilen yoksullaşt­ırma politi kaları ile Türkiye’de her yaştan insan hızla ücretli ler ordusuna katıldı. Doğal olarak maddi durumu kötü olan ailelerden çocuklar MESEM tercihinde (zorunluluğ­unda) bulundu. Bu çocuklara sunulan gelecek organize sanayi bölgelerin­de, gıda, me tal, kimya gibi sektörlerd­e ara eleman olma ya da hizmet sektörü çalışanı olmak” denildi.

 ?? Fotoğraf: DHA ??
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye