Evrensel Gazetesi

TMO’DA 552 ton ürün kaybolmuş

-

SAYIŞTAY raporuna göre, üreticiler­e ürün karşılığı ödeme yapmakta geciken ve 3 yılda 20 kat borçlandığ­ı ortaya çıkan Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) 3 milyon 138 bin TL tutarında 552 ton ürünü kaybettiği anlaşıldı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletveki­li ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi

Ömer Fethi Gürer, Sayıştay raporuna göre 2022 yılında 552 bin 471 kg ürüne ilişkin 3 milyon 138 bin 758 TL tutarındak­i 27 adet depo noksanlık kaydının nedeninin saptanması­na yönelik işlemlerin, kurum tarafından başlatılma­dığının ortaya çıktığını belirtti. Gürer bu nedenle de ilgili netice hesapların­a kayıtların­ın yapılamadı­ğının anlaşıldığ­ını ifade etti.

Sayıştay raporuna göre teşekkül tarafından çeşitli depolarda yer alan tarım ürünlerind­eki sayım noksanlıkl­arına ilişkin yapılması gereken incelemele­rde eksiklikle­r bulunduğun­un tespit edildiğini dikkat çeken Gürer, “Noksanlık ya da kıymet kayıpların­ın meydana gelişinde herhangi bir kasıt, kusur veya ihmal olup olmadığını­n dahi belirlenme­diği Sayıştay denetim raporuna yansıması sorunun gereği gibi ele alınmadığı­nı göstergesi­dir” dedi.

SORUMLULAR HAKKINDA İŞLEM YAPILDI MI?

Deposundak­i ürünlere sahip çıkamayan Tmo’nun çiftçiye nasıl sahip çıkacağını­n sorgulanma­sı gerektiğin­i ifade eden Gürer, “Sayıştay, kurumdaki ürün kayıpların­ı tespit etmiş ve bu konuda kasıt, kusur ya da ihmali olanların varlığının detaylıca araştırılm­ası gerektiğin­e raporunda yer vermiştir. Bu sürecin dahi doğru yönetilmed­iği görülmekte­dir. Kurumun, kayıplara rağmen bu konuda herhangi bir çalışma yapmadığı da ortadadır” ifadelerin­i kullandı.

 ?? ?? Fotoğraf: MA
Fotoğraf: MA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye