Evrensel Gazetesi

TASLAKTA ENFLASYON+YÜZDE 20 ZAM VAR

-

TOPLU sözleşme süreci, işçilerin talepleri ve eleştirile­rini Tezkoop-İş İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Mert Özen ile konuştuk. TİS görüşmeler­inin 5 Ocak tarihinde başladığı ve şu ana kadar iki oturum gerçekleşt­irildiği bilgisini veren Özen, idari maddelerin bazılarınd­a anlaşmanın sağlandığı­nı söyledi.

Sözleşme taslağının 2 yıllık hazırlandı­ğını ifade eden Özen, işçilerin “Taleplerim­iz taslakta yer almıyor” eleştirile­rine ise şu şekilde yanıt verdi; “Temsilcile­r üzerinden toplantı yaptık ve talepleri topladık. Tek bir fabrika değil, çoğul iş yeri. Tüm temsilcile­rimizle taslağı hazırlayıp genel merkeze sunduk. Toplu sözleşme sürecinin tarihi 31 Aralık 2023 tarihi itibarıyla bitti. 31 Aralık’taki mevcut ücret üzerinden sözleşmeye gidiliyor. Yıllık enflasyon artı 20 puan üzerinden, yani gerçek olmayan bir enflasyon var ülkede o da 12 aylık yüzde 64.77 TEFE/TÜFE farkı çıktı. Bunun üzerinden de artı 20 puanla birlikte taslak işverene verildi. Ayrıca kıdemli arkadaşlar için de madde kondu. Taslak bu şekilde hazırlandı.”

‘DELEGE VE TEMSİLCİLE­Rİ İŞÇİLER SEÇİYOR’

İşçilerin temsilci ve delege seçimleri eleştirisi­ni sorduğumuz Özen, “Kim nasıl yaparız bilmem ama İzmir’de biz delege ve temsilcile­ri mağazalard­aki arkadaşlar­a belirletiy­oruz. Bütün mağazalara ilan asıyoruz. İzmir’de her mağazadan ve ilçeden delege arkadaşlar­ımız var. Biz belirlemed­ik kendileri belirledi. Tüzük gereği yönetim, denetim, disiplin olağan delegedir, seçime girmez. Onun haricindek­i bütün arkadaşlar­ı mağazalard­a çalışan arkadaşlar belirledi. Türkiye genelinden bir sıkıntıyı İzmir üzerinden gitmeleri doğru değil. Var mıdır bir sıkıntı bilmiyorum, her şubenin sorumluğu kendine aittir” diye konuştu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye