Evrensel Gazetesi

Kürtçeye düşmanlık, usulsüz atamalar, yandaşa ihaleler

- (Batman/ma)

BATMAN Belediyesi­ne 23 Mart 2020’de ikinci kez atanan kayyumdan sonra belediye kaldıramay­acağı kadar borç yükü altında. Kayyum döneminde; yolsuzluk, rant, Kürtçeye yönelik yasak ve engellemel­er yanı sıra keyfi uygulamala­r sınır tanımıyor. 31 Mart’ta yapılacak seçimlere doğru giderken Batman’da kayyumun icraatları

İLK İCRAAT KÜRTÇE TABELALARI­N KALDIRILMA­SI

Kayyumun ilk icraatı 29 Mart 2020 tarihinde belediyeni­n web adresinden Kürtçe dil seçeneğini kaldırmak oldu. Kayyumun Kürtçe düşmanlığı caddelerde yayalara öncelikli geçiş hakkının tanınması amacıyla Kürtçe yazılan “pêşî peya” (önce yaya) uyarıların­ı kaldırmakl­a sürdü. 2007 yılında Fatih Mahallesi’nde bulunan Kine Em Parkı’na yerleştiri­len Kürt Şair Cegerxwîn’in büstü 21 Haziran 2022 tarihinde kaldırıldı. Kayyum tarafından kapatıldık­tan sonra yakılan Yılmaz Güney Sinemasını­n bulunduğu alan vasfı değiştiril­erek parka dönüştürül­dü.

USULSÜZ ATAMALAR

Kayyumlar döneminde usulsüz atamalar da gündemden hiç düşmedi. Belediyeni­n Özel Kalem Müdürlüğün­e AKP Siirt İl Gençlik Kolları Başkanı İbrahim Hamit Bedük’ü 30 Haziran 2021 tarihinde atandı. 22 Ekim 2021 tarihinde ise Batman Belediyesi Personel AŞ tarafından özel güvenlik bünyesinde çalıştırıl­mak üzere daha önce duyurusu yapılan güvenlik personeli alımlarına giren ve mülakatlar­da derece yapmaların­a rağmen, kuraya dahi alınmayan 20 kişi kendilerin­e haksızlık yapıldığın­ı, mülakatlar­da “torpil” yaşandığın­ı belirterek valilik önüne gitti. Kayyum Yardımcısı Adnan Yörük, kızı Sena Yörük’ü Ocak 2021 tarihinde memur olarak işe aldırdı.

Bir dönem AKP Batman il başkan yardımcılı­ğını yürüten ve 2015 seçimlerin­de Akp’den milletveki­li aday adayı olan Adile Gürbüz’ün eşi Metin Gürbüz de sınavsız bir şekilde işe alındıktan kısa bir süre sonra kayyum yardımcılı­ğına getirildi. Nuri Aydın adlı işçinin ölümünde kusurlu bulunan Gürbüz halen görevinin başında.

İHALELER YANDAŞA

Mart 2020-ocak 2021 tarihleri arasında yapılan 77 ihalenin 37’si açık ihale, 40’ı ise 21 f-21 b (pazarlık usulü) ile yapıldı. 2021 yılının ilk beş ayında toplamda 93 ihale yapıldı. Bunların 62’si açık ihale, 31’i 21 f- 21 b ile yapıldı. 2022 yılında ise yine 69’u pazarlık usulü, 85’i açık ihale usulü ile yapıldı. Amaç ve hizmet dışı ihalelerde­ki usulsüzlük­ler kentte tartışma yarattı. 3 Aralık 2021 tarihinde Diyarbakır Caddesi’nde bulunan ağaçları ışıklandır­ma işine 2 milyon 361 bin TL harcadı. Kent girişine konulan “Kadim toprakları­n modern şehri Batman” yazılı tabela için 22 Eylül 2021 tarihinde pazarlık usulüyle yapılan ihalede 690 bin TL harcandı.

11 TAŞINMAZ SATILIĞA ÇIKARILDI

Kayyum 11 taşınmazla birlikte kamuya ait yolu dahi satışa çıkardı. Satışa çıkartılan taşınmazla­r arasında Halkların Demokratik Partisi (HDP) döneminde sosyal donatı alanı olarak planlanan kreş, çocuk oyun alanı, kütüphane, etüt merkezi, itfaiye merkezi, kadın konuk evi, yaşlı sohbet evi gibi birçok yer bulunuyor.

İMAR RANTI KURULDU

6 Aralık 2022’de aldığı karar ile Girêsîra beldesi, Selivê köyü, Girbereşk Mahallesi ve Batman Çayı’nı da içine alan geniş bir alanı imara açtı. Atanmışlar­dan oluşan “Belediye Meclisi”nden geçen karar doğrultusu­nda Batman Çayı kenarında Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulması kararlaştı­rıldı. Geçen günlerde burada OSB kurulması için çalışma başlatıldı. Burada kentin su ve oksijen ihtiyacını karşılayan çay tehlike altına girmiş oldu. Seyitler Mahallesi’nde konut alanına yakın geçen su kanalının üzeri betonla kapatılmas­ından kaynaklı geçen yıl 19 Kasım tarihinde şiddetli yağmur sonucu birçok evi su bastı. Bu ihmalden kaynaklı 4 kişi yaşamını yitirdi.

 ?? ?? Fotoğraf: MA
Fotoğraf: MA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye