Evrensel Gazetesi

Finlandiya’da grev dalgası

‘DÜNYANIN EN MUTLU ÜLKESİ’NDE İŞÇİ VE EMEKÇİLER MUTSUZ

-

ALTI yıl art arda “Dünyanın en mut lu ülkesi” ilan edilen Finlandiya’da işçi ve emekçiler sağcı hükümetin işçi hak larını tahrip eden politikala­rından mut lu değil. Hükümetin gündeme getirdiği ‘çalışma reformu’na karşı sendikalar art arda grev kararı alıyor.

Ulaşım sendikalar­ı, Finlandiya gene linde trenlerin ve başkenttek­i metro, otobüs ve tramvaylar­ın, hükümetin önerdiği çalışma reformları­na karşı ya pılan toplu grevin bir parçası olarak 2 Şubat’ta çalışmayac­ağını açıkladı.

GEÇTİĞİMİZ AĞUSTOSTAN BU YANA SÜRÜYOR

Önerilen reformları protesto etmek amacıyla ağustos 2023’ten bu yana ger çekleştiri­len iş bırakma eylemleri, şubat ayı başında birkaç gün boyunca ülkenin büyük bir bölümünü durma noktasına getirecek şekilde doruğa ulaşacak.

Yaklaşık 165 bin üyesi bulunan Ka mu ve Refah Sektörleri Sendikası

(JHL) cuma günü yaptığı açıklamada tren, metro, tramvay ve otobüs grevinin bir gün süreceğini belirtti.

“Enerji sektöründe büyük bir grevin” de “şubat ayının başında” gerçekleşe­ce ği belirtildi.

Son açıklamada, “Elektrik şebekele rinin inşası ve bakımından sorumlu çok sayıda şirket greve katılıyor” ifadesi kul lanıldı.

TİS VE GREV KARŞITI ‘REFORM’

Ülkenin Muhafazaka­r Başbakanı Petteri Orpo’nun koalisyon hükümeti, “Finlandiya’nın uzun vadeli rekabet gü cünü artırmak” gerekçesiy­le ülkenin “İhracata dayalı bir iş gücü piyasası mo deline” ihtiyacı olduğunu savunuyor. Hükümet, Finlandiya’da toplu iş sözleş mesi görüşmeler­inde uygulanan kural larda değişiklik yapmayı planlıyor ve “Endüstriye­l eylemleri önlemenin yolla rını araştıraca­ğını” söyledi.

İşçi sendikalar­ı 1-2 Şubat tarihlerin de hava trafiğini durdurmanı­n yanı sıra okulları ve sağlık hizmetleri­ni kapatma yı ve sanayi, perakende, restoran ve otelleri etkilemeyi planlıyor.kreş çalı şanları ise 31 Ocak’ta greve gidecek.

‘DEĞİŞİKLİK SADECE PATRONLAR YARARINA’

JHL cuma günü yaptığı açıklamada 1 Şubat’ta demir yolları ile Hamina ve Kotka Limanların­da da çalışmalar­ın du racağını bildirdi. Jhl’nin Geçici Başka nı Hakan Ekstrom yaptığı açıklamada “Hükümetin istediği değişiklik­ler sade ce işverenler­in yararına. Hükümet mü zakere etmiyor, dikte ediyor. Büyük grevler onun politikası­nın bir sonucu dur” dedi. (DIŞ HABERLER)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye