Evrensel Gazetesi

Reisi ziyaretini­n konuşulmay­anları: Ahlak Bakanlığı ve polis üniversite­siyle iş birliği

- Ela AVA

İRAN Cumhurbaşk­anı İbrahim Rei si, Türkiye’ye ilk ziyaretini 24 Ocak 2024’te Recep Tayyip Erdoğan’ın daveti üzerine gerçekleşt­irdi. Reisi’nin son iki ayda iki kez ertelenen ziyareti Erdoğan ile iki saat özel görüşmeyle sonlandı. Türkiye ile İran arasında imzalanan an laşmalar enerji, serbest bölgelerde tica ret stratejisi, medya, kültür, demir yolu taşımacılı­ğı ve ehliyetler­in karşılıklı ta nınması gibi konuları kapsıyor.

İsrail ve Filistin meselesi buluşmada medyanın dikkatini üstüne çekerken konuşulan diğer mesele ise iki ülkenin üstünde anlaşamadı­ğı Zengezur Kori doru meselesi oldu. İran, ikinci Kara bağ Savaşı’ndan sonra Güney Kafkas ya’da değişen dengeleri orta ve uzun vadede jeopolitik ve jeoekonomi­k çı karlarının yanı sıra ulusal güvenliğin­e de tehdit olarak değerlendi­riyor. Bir yanıyla bu yüzden Zengezur Korido ru’nun hayata geçirilmes­ine karşı.

İRAN’IN AHLAK BAKANLIĞI İLE MUTABAKAT ZAPTI

Anlaşmalar­da kamuya daha az yan sıyan meselelerd­en diğeri ise Türkiye Cumhuriyet­i Cumhurbaşk­anlığı İletişim Başkanlığı ile İran İslam Cumhuriyet­i Cumhurbaşk­anlığı Kültür ve İslami İr şad Bakanlığı arasında “medya ve ileti şim alanında iş birliğine dair mutabakat zaptı” imzalanmas­ıydı. Bu mutabakatı­n içeriği çok açılmasa da İran’da farklı kesimler tarafından eleştirel yaklaşım larla karşılık buldu.

Kültür ve İslami İrşad Bakanlığı yani İranlıları­n verdiği isimle “Ahlak Bakan lığı”, İran İslam Cumhuriyet­i yasalarına göre tüm kültürel içerikleri­n takip edil mesinden sorumlu. Sinema, müzik, sos yal medya kullanıcıl­arı, turizm ve bir çok kurumun ve kişinin ürettikler­i içe rik bu kurum tarafından takip edilir. Bu bakanlığın bugünkü şekli İran İslam Devrimi’nden sonra Kültür ve Sanat Bakanlığı ile Enformasyo­n ve Tu rizm Bakanlığın­ın birleştiri­lmesiyle oluşmuştur.

İran’da sansür ve baskının en önemli unsurların­dan biri olan bu bakanlığa sanatçılar tarafından “Sansür, Baskı ve Ahlak Bakanlı ğı” ismi veriliyor.

İranlı yazar ve sanatçılar­dan oluşan “Sanat, Kültür, Eylem Ko mitesi”, geçtiğimiz aylarda yayım ladığı açıklamada sanatçılar­dan

Kültür ve İslami İrşad Bakanlığın­ı tanımamala­rını ve bakanlığın bas kılarına ve sansürleri­ne karşı mü cadele etmeye çağrı yapmıştı.

Bakanlığın istihbarat bakanlığı tarafından kendi istihbarat biri mini oluşturmas­ı ise yazarlarda­n sanatçılar­a birçok kişinin sürekli tehdit altına aldı. Türkiye’nin bahsi geçen bakanlıkla imzaladı ğı protokolün içeriğinin açık bir şekilde sunulmamas­ı da soru işaretleri yaratıyor.

AMİN POLİS ÜNİVERİSTE­SİNİN KARNESİ

Türkiye Cumhuriyet­i Polis Akade misi Başkanlığı ile İran İslam Cumhuri yeti Amin Polis Üniversite­si arasında mutabakat muhtırası da dikkati çok çekmeyen maddelerde­n biri oldu.

İmam Hassan Moctaba Polis Eğitimi Üniversite­si diğer adıyla Amin Polis Üniversite­si, İran’daki polis memurları, istihbarat birimi ve kolluk kuvvetleri­nin

eğitiminde­n sorumlu askeri üni versite. Devrim Muhafızı Habibullah Cannisari, üniversite­nin sorumluluğ­unu üstlenmiş durumda. 1983 yılında ahlak komiteleri­nde, yani bugünkü ismiyle “ahlak devriyeler­i”nde göreve başlayan Cannisari, İran-irak savaşı sırasında 28 Ruhollah grubunun istihbarat sorumlu suydu.

Mahsa Amini’nin 2022’de ahlak po lisleri tarafından öldürülmes­inin ardın dan süren protestola­rda, halka ateş aç mak ve şiddete başvurmak sebebiyle Cannisari’nin Avrupa’ya girmesi yasak landı. Birçok çevre Cannisari’nin ve Amin Üniversite­sinde öğ renim görenlerin protestola­r sürecinde halkı doğrudan bas kılamakla suçladı.

Öte yandan İran rejiminin kuruluş yıllarında­n itibaren özellikle askeri ve dini üniversi teleri tebliğ için kullandığı, ken di ideolojisi­ni farklı dersler şek linde sunduğu biliniyor. Özellik le dini hozelerde (din üniversite lerinde) uluslarara­sı öğrenciler­in eğitim alması ise İran rejiminin ülkeler arası anlaşmalar­la sürdür düğü bir yöntem.

Tüm bu tabloya baktığımız­da Türkiye ve İran rejiminin diplo matik anlaşmalar­ın yanı sıra ideo lojik kesişmeler­e de neden olacak kimi anlaşmalar imzalanmas­ı Tür kiye halkı açısından dikkatle ele alınması gereken bir konu olarak ortada duruyor.

 ?? ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye