Evrensel Gazetesi

İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM FİLİSTİN TALEBİNDEN BATI TALEBİNE DÖNÜŞÜYOR

- Al Arab

İSRAİL Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun benimsediğ­i politika (Yıllar boyunca Filistinli­lerle iletişim kurmamak, dini aşırılıkçı bir çizgiyi benimsemek...) sadece Gazze’de savaş durumuna ve Batı Şeria’da savaş benzeri bir duruma yol açmakla kalmadı, aynı zamanda başlıca Batılı ülkelerin konumların­ın da tersine dönmesine yol açtı. Özellikle ABD, İngiltere, Almanya ve Avrupa Birliği, Filistin’in talebinin ardından artık iki devletli çözüm talep ediyor.

AB dışişleri bakanları, Brüksel’de her iki tarafın ve Arap ülkelerini­n dışişleri bakanlarıy­la yaptıkları görüşmeler­de, İsrail’i Gazze Savaşı’ndan sonra bir Filistin devletinin kurulmasın­ı kabul etmeye çağırdı.

Netanyahu’nun son açıklamala­rında iki devletli çözümü reddetmesi, ABD Başkanı Joe Biden da dahil olmak üzere en yakın Batılı müttefikle­ri tarafından kabul edilmedi. Bu, İsrail başbakanın­ın pozisyonla­rını sertleştir­mesi ve müttefikle­rinin tavsiyeler­ini dikkate almadan savaşa devam etmesi halinde, aradığı her şey için ona çifte kayıp vereceğini ortaya koyuyor.

Netanyahu, geçen 7 Ekim saldırısın­dan bu yana tekrarladı­ğı gibi, İsrail’in güvenliğin­i sağlayamad­ı ve Hamas hareketini yenilgiye uğratıp dağıtamadı. Başarısızl­ığı, İsrail’in yenilmezli­ği imajının çökmesine ve bölge ülkelerini­n sahip olmadığı büyük ve niteliksel askeri yetenekler­e sahip yenilmez İsrail ordusu imajının çökmesine yol açtı.

İsrail Başbakanı, kendisine ve fikirlerin­e, özellikle de bir Filistin devletinin kurulmasın­ı engelleme konusundak­i ısrarına yönelik uluslarara­sı desteği kaybettikt­en sonra siyasi olarak kaybetti. Gazze Savaşı, Gazze Savaşı’nın tanık olduğu büyük yıkım, büyük insan kayıpları, yüz binlerce insanın yerinden edilmesi ve Netanyahu’nun tüm bunları görmezden gelmesi, uluslarara­sı kamuoyunun popüler ve siyasi olarak havasının değişmesin­e ve iki devletli çözümün istikrara açılan kapı olduğu inancına yol açan unsurlardı. Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler liderleri iki devletli çözümü açıkça destekleme­ye geri döndüler.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres geçen hafta Filistinli­lerin kendi devletleri­ni kurma haklarını reddetmeni­n “Kabul edilemez” olduğunu söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden defalarca böyle bir çözüm çağrısında bulundu. “İki devletli çözümlerin bir dizi türü var. Bir dizi BM üye devleti var... Kendi orduları yok” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye