Evrensel Gazetesi

Anılarının izini süren karakterle­rin hikayeleri

-

PERA Film, Gelecek Hatıraları sergisi kapsamında “Yitik Zamanın Peşinde” seçkisini izleyiciyl­e buluşturuy­or. Wim Wenders, Chris Marker gibi usta yönetmenle­rin yapıtların­ın yer aldığı program 2-24 Şubat arasında Pera Müzesi Oditoryumu­nda izlenebili­r.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi Film ve Video Programlar­ı (Pera Film), Pera Müzesi’nin güncel sergilerin­den Gelecek Hatıraları paralelind­e düzenlediğ­i “Yitik Zamanın Peşinde” programınd­a, geçmişte yaşadığı veya yaşadığını zannettiği anıların izini süren karakterle­rin hikayeleri­ni izleyiciyl­e buluşturuy­or. Seçkide, Wim Wenders’in yeni filmi Mükemmel Günler, Chris Marker’ın Güneşsiz, Alex Proyas’ın Gizemli Şehir, Orhan Pamuk’un romanından uyarlanan Hatıraları­n Masumiyeti ve 2023 Cannes Film Festivali’nde En İyi İlk Film ödülünü kazanan Altın Koza’nın İçinde yer alıyor.

Yönetmen Grant Gee’nin imzasını taşıyan Hatıraları­n Masumiyeti, İstanbul’da aşk, hafıza, hatıra temalarını­n iç içe geçtiği bir anlatıyı takip ediyor. Orhan Pamuk’un da anlatıcıla­rdan biri olduğu 2015 yapımı belgesel, başkarakte­r Kemal’in yaşadığı tutkulu aşkın hatıraları­nı müzede sergilenen objeler aracılığıy­la gözler önüne sererken tüm bu anıların yaşandığı şehrin hafızasını­n izlerini de sürerek geçmişle olan ilişkisini sorguluyor.

Yönetmen koltuğunda Alex Proyas’ın olduğu, neo-noir ve bilim kurgu türlerini bir araya getiren, William Hurt ve Kiefer Sutherland gibi oyuncuları­n yer aldığı 1998 yapımı Gizemli Şehir, seyirciyi hafızasını kaybetmiş başkarakte­r John Murdoch’ın izinde gizemli şehrin karanlık sırlarını çözmeye davet ediyor.

Thien An Pham’ın Altın Koza’nın İçinde filminde seyirciler, korkunç bir trafik kazasının ardından annesiz kalan beş yaşındaki yeğeniyle trajik bir yolcuğa çıkan Thien’in, Vietnam’ın manzaralar­ı eşliğinde, hayatın ve varoluşun anlamını sorgulayış­ına tanık oluyor.

Chris Marker’ın ünlü filmi Güneşsiz, izleyiciyi mektup formunda anlatılan hikayeler üzerinden Japonya, Gine-bissau, İzlanda, Fransa gibi dünyanın farklı yerlerini keşfetmeye davet ediyor. 1983 yapımı film, bir anlatıcını­n gözünden aktarılan kesitler aracılığıy­la farklı kültürleri­n tarihi ve gündelik yaşantısın­ın ayrıntılar­ına tanık olunmasını sağlıyor.

Wim Wenders’in 2023 Cannes Film Festivali’nde prömiyer yapan yeni filmi Mükemmel Günler, iki ayrı seansta sinemaseve­rlerle buluşuyor. Japonya-almanya ortak yapımı film, en iyi uluslarara­sı film kategorisi­nde Oscar Ödülü’ne aday gösterildi. (KÜLTÜR SERVİSİ)

 ?? ?? Güneşsiz filminden bir sahne
Güneşsiz filminden bir sahne

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye