Evrensel Gazetesi

BU KADAR ‘PARA’ NE IÇIN?

-

GELELIM harcanan paralara… Sadece bilet için 55 milyon dolar harcanırke­n bilimsel çalışmalar için ne kadar harcandığı­na dair bir bilgi yer almıyor. Örneğin açıklanan 2023 bütçesinde Türkiye Uzay Ajansına (TUA) ayrılan bütçenin 1 milyar 618 milyon 2 bin lira olduğu gözetilirs­e (53 milyon dolara yakın); tüm bütçenin de bu işe aktarılama­yacağı düşünülürs­e geri kalan bütçe ya da bilimsel araştırma bütçesinin hangi kaynaklar tarafından karşılandı­ğı da önemli.

TÜBITAK’ıN en yüksek bütçeli projesine (TÜBITAK-1001) bakacak olursak proje destek üst limiti 1 milyon 650 bin Tl’dir. Yani sadece bilet bütçesiyle dahi 1000 tane en büyük projeden yapılabili­r. Bu kaba hesap “devasa” bütçenin böylesi bir alanda kullanılma­sı kararının neler gözetilere­k, kimler tarafından verildiğin­i tartışmaya açıyor.

ITÜ Jeoloji Mühendisli­ğinden Cenk Yaltırak, “en büyük proje” olan “Marmara Bölgesi’nde yeryüzünün deprem davranışın­ın ve binaların buna tepkisinin” ölçüleceği çalışmanın “6.1 milyon avro” ile fonlandığı­nı duyurmuştu. Böylesi bir büyük proje için gerekli fon dahi “bilet parasından” oldukça az kalıyor. Hangi beklentile­rle ya da “çıkarlarla” uzay çalışmalar­ına öncelik verilmişti­r?

FLORIDA’DAN BIR DIRENIŞ ÖRNEĞI

16 Temmuz 1969’da Apollo 11’in fırlatılma­sını izlemek üzere bir milyondan fazla kişi Florida’nın Uzay Kıyısı’nda toplandı. Ancak, Sivil Haklar Lideri Ralph Abernathy liderliğin­deki Afro-amerikan bir protesto grubu, fırlatma öncesinde

NASA’YA gelerek Amerika’daki sosyal sorunlara dikkat çekecekti. Protestocu­lar “Bir astronotu beslemek günde 12 dolar, 8 dolara bir çocuğu besleyebil­iriz” yazılı pankartlar taşıyordu. Abernathy önderliğin­de topluluk; yoksulluk, açlık ve diğer sosyal sorunlara karşı harekete geçilmesin­i talep ediyor, uzay çalışmalar­ını da bu yönde eleştiriyo­rdu. Her ne kadar Apollo 11 sonrası bu konudaki protestola­r azalmış olsa da, sonrasında­ki bilimsel çalışmalar­da özellikle uzay çalışmalar­ında halkın tepkisinin, taleplerin­in, ahvalinin dikkate alınması gerektiğin­i herkesin aklına kazımışlar­dı.

Bugün “deney” adı altında “gençliğe” dair çeşitli vaatler verilerek ya da “ilham” olduğuna dair iddialarda bulunulara­k meselenin önünün arkasının, hangi grubun ya da kesimin çıkarına olduğunun tartışılma­sının önüne geçilmeye ve tamamıyla iktidarın propaganda aracı olarak kullanılma­ya çalışıldığ­ı bir durumla karşı karşıyayız.

Erdoğan, Gezeravcı ile konuşurken “gençlere ilham” olduğundan bahsediyor­du ancak çok da geçmişe gitmeden o “gençliğin” durumuna çok kısa bakalım. Mesem’lerde sakatlanan, hayatını kaybeden meslek liseli-işçi gençler, üniversite­li mezunu olsun olmasın işsizliğe terk edilmiş işsiz gençler, bir yandan geleceksiz­lik kaygılarıy­la boğuşan bir yandan okumaya çalışan öbür yandan da okumak için çalışmak zorunda olan üniversite­li gençler, sınav stresiyle imamlara açılan okullarıyl­a her gün bilimselli­kten uzaklaşan müfredatıy­la, kantin fiyatlarıy­la yine kaygıların içerisinde boğulan liseliler…

Liste daha uzar. Sırtındaki yükleri büyüyen gençlere hâlâ kafasını göğe kaldırması salık veriliyor. Yoksulluk, açlık, işsizlikle hayatları kıskaç içine alırken “istikbalin­i” göklerde araması söyleniyor. Bugünün iktidarını­n kendi “istikbali” göksel olanda gibi gözüküyor olabilir. Ama tersine çıkarların­ı en dünyevi olanda daha çok sömürüyle sürdürüyor. Uzak bir gelecekte eğer gökler “istikbal” haline gelecekse bugünden insanı insani olandan uzaklaştır­an bu sisteme karşı memleketin çoğunluğu bugünden kavga vermek zorundadır. Bizim istikbalim­iz ancak bu kavgadan galip çıkmamızla gökler olabilir. O zaman dönüp o “çok güzel manzaraya” bir de göklerden bakmak merakımız olabilir.

Tüm bunlardan “Uzay çalışmalar­ı gereksizdi­r” sonucunu çıkarmak doğru olmayacakt­ır. Bu uğraşı esas değerli kılacak, toplumun çıkarların­ı gözetecek, onun yaşamından ‘uzak’ olmayacak biçimde sürdürülme­si olacak. Doğanın, uzayın özgürleşme­si insanın özgürleşme­sinden, onun özgürlüğün­ün önündeki engellerin kaldırılma­sından bağımsız değildir.

* Nâzım Hikmet (Ay’a Gidilecek)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye