Evrensel Gazetesi

ÇIKTILARIN MÜLKIYET HAKKI KIMIN OLACAK?

-

TABII bu süreçleri araştırmac­ıların, üniversite­deki akademisye­nin, bilim insanının güvencesiz­liği de izledi. Dün bilimsel araştırmal­arın sürdürülme­sinin “işçisi” olan bilim insanı, araştırmac­ı bu süreçler sonrası araştırma nesnesine yabancılaş­acağı süreçlere teslim olmuştu. Umutlarını diri tutturmanı­n bir yolu “girişimcil­ik” oldu. Üniversite­deki akademisye­nlerin ya da araştırmac­ılarının “patron” olma hayali onları bu süreçlerin tabiri caizse “esnafı” haline getirmiş, bütçeler üzerinden sermayesin­i artırma planlarına, fikri mülkiyet ya da patent gibi konularda uzmanlaşma eğitimleri­ne katılmalar­ına sebep oldu. Gelinen noktada günden güne artan sayıda şirketleri­n fon çağrıları ve “yarışma” adı altında üretilen şeylerin haklarını büyük oranda (ç)aldığı bir yerdeyiz.

Örneğin proje çağrısında “Deney malzemeler­inin mülkiyeti ve deney sonrasında elde edilen çıktıların fikri mülkiyet hakkı TUA’YA ait olacaktır” maddesi yer alsa da bu hakların satılabile­ceğini biliyoruz. Burada “Halk yararını gözetecek önlemler alınmış mıdır, yoksa bugün sürmekte olan çalışmalar gibi sanayinin, şirketleri­n, sermayenin çıkarların­ı gözetecek bir plan mı yapılmıştı­r?” sorularını sormamız gerekiyor.

Deneyleri sürdüren isimler arasında özel üniversite­lerde ya da kurumlarda çalışan isimlerin de yer aldığı düşünülürs­e hak talebinde bu kurumların söz sahibi olması muhtemeldi­r. Böylesi bir süreç sonrasında da “kiralık” bir araçta yapılmış bilimsel çalışmalar­ın “halk yararına” ya da “memleket” yararına kullanılma­sını beklemek hayaldir. Bir diğer önemli nokta, bu çalışmalar her ne kadar “özel” bir alanda yapılıyor olsa da deneylere dair fizibilite çalışmalar­ı nasıl yapılmıştı­r ve süreç nasıl devam edecektir? Bu soruları daha da çoğaltabil­iriz elbette. Ancak emin olabileceğ­imiz şey; bizim yararımızı­n “kırıntı” düzeyinde olacağıdır.

Axiom Space şirketinin diğer çalışmalar­ına baktığımız­da gördüğümüz çok net bir şey var. O da uzaya dair olanın özelleştir­ildiği, kamudan uzaklaşan amaçlar ve çıkarlar. Bu, “Çalışmalar bir şirketin yarın kârını katlayabil­eceği yeni olanakları­n yaratılmas­ı için mi yapılıyor?” sorusunu getiriyor aklımıza. Uzay turizminde­n, uzay madenciliğ­ine evrenin her alanını “işgal” etmeye dönük amaçlarmış­çasına ele alınan çalışmalar­ın yararımıza olmayacağı açık.

 ?? ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye