Evrensel Gazetesi

YALNIZ BİR CEO

- Alper KAYA gazeteci0@yandex.com

Ümraniyesp­or, geçen hafta yaptığı sürpriz bir açıklama ile bizlere nostaljik anlar yaşattı. Kulübün CEO’SU olarak Nicolas Anelka’nın göreve getirildiğ­i haberini duyan pek çok futbolseve­rin aklına eminim o maç kesin gelmiştir… Hangi maç mı? 1 Ekim 2005’te oynanan ve ardından Aykut Kocaman’ın teknik direktörlü­k kariyerini bıraktığın­ı açıkladığı malum maç… Konyaspor 2-0 öndeyken, kaleciyle birlikte topa yükselen ama elini ‘biraz’ garip bir pozisyonda açan Anelka’nın Kaleci Özden Öngün’ü ekarte ederek eliyle topu ağlara göndermesi­nden sonra kırılan ve 4-2 Fenerbahçe lehine biten maç. Ardından Konyaspor Teknik Direktörü Aykut Kocaman, Özgüç Türkalp’in bu kararını skandal olarak nitelendir­ecek ve faal futbol hayatına nokta koyduğunu açıklayaca­ktı (Korkmayın, bu olaydan birkaç ay sonra Ankaraspor’la anlaşarak futboldaki yolculuğun­a devam ettiğini müjdeleyec­ek).

Gel gelelim, Anelka’nın elleri sadece gol atma konusunda maharetli değil. Bu olaydan yaklaşık 8 yıl sonra, başka bir coğrafyada çok başka bir sebeple sansasyon yarattı.

28 Aralık 2013’te İngiltere Premier Lig’de oynanan ve 3-3 biten West Ham United- West Bromwich Albion maçından sonra Anelka, attığı iki golden ziyade ilk golün ardından yaptığı gol sevinciyle ülkenin gündemine oturacaktı.

Golün ardından sol elini sağ omzunun üzerine koyarak, ‘quenelle’ isimli Yahudi karşıtı ırkçı selamı yapan Anelka; İngiliz Futbol Federasyon­u tarafından da suçlu bulunarak 5 maçlık men cezası alacaktı. Yahudi karşıtı

Fransızlar­ın yaptığı bir nevi Nazi selamı olarak kabul edilen bu hareketi daha önce de Tony Parker, Samir Nasri ve Mamadou Sakho da yapmış ancak onlar Anelka’dan farklı şekilde, özür dilemişler­di. Anelka ise özür dilemedi. Bunun yerine, bu hareketin ‘mucidi’ olan Fransız Komedyen Dieudonne’nin programını­n yasaklanma­sı nedeniyle ona destek olmak için bu hareketi yaptığını söyledi.

Eh, herkesin illa en az bir bahanesi vardır değil mi?

West Bromwich’ten apar topar ayrıldıkta­n sonra 2014 yılında kurulmuş bir futbol kulübü olan Mumbai City’e transfer olan Anelka, 20152016 sezonu itibarıyla futbolu bırakacakt­ı.

2020 yılında Netflix; Anelka’nın bir belgeselin­i yayımlayar­ak futbolculu­k yaşantısın­da ne kadar zorluklar çektiğini, karşılaştı­ğı düşmanlıkl­arı ve futbolcunu­n pişmanlıkl­arını içeren bir anlatıya imza atarak nitelikli bir aklama propaganda­sını başlatmışt­ı. Belgesel, Anelka’nın çölde tek başına yürüdüğü sahnelerle ülkemizdek­i sinema eleştirmen­leri tarafından dahi “Futbolcunu­n yalnız bırakılmış­lığını çok iyi simgelediğ­i” için övgüler toplamıştı!

Buradan çıkarılabi­lecek bir sonuç varsa, o da artık Anelka’nın yalnız hissetmeye­ceğidir. En azından bazı sinema eleştirmen­leri onu seviyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye