Evrensel Gazetesi

Madenci şirket izinsiz sondaj çalışmasın­a başladı

- Özer AKDEMİR İzmir

İZMİR’IN içme suyu havzasında 13 yıldır faaliyetle­rini sürdüren Kanadalı TÜPRAG Şirketine ait Efemçukuru Altın Madeni sessiz sedasız genişleme çalışmalar­ını sürdürüyor. Özellikle komşu köy Kavacık ile Efemçukuru arasındaki yol güzergahın­da yoğunlaşan altın madeni sondaj çalışmalar­ı, madenin batı yönündeki tepelerde de devam ediyor. Üstelik şirket çalışmalar­a izin başvurusun­dan önce başlamış Karabağlar Belediye Başkanlığı ise şirkete verilen sondaj iznine karşı dava açtı. Davada mahkeme, 1.1 derece sit alanında maden çalışması yapılamaya­cağını söyledi.

GEZGİN ARICILAR MADEN SONDAJLARI­NI DOĞRULADI

Kendilerin­i gezginci arıcılar olarak tanımlayan kişiler kovanların­ı bu bölgeye koymak istedikler­inde maden çalışanlar­ının sondaj çalışması bulunduğu gerekçesiy­le engel olduğunu anlattı. Arıcılar, “Biz bölgede yıllardır arıcılık faaliyetle­ri yapıyoruz, gezgin arıcıyız. Kuşadası’dan Seferihisa­r Kavacık istasyonla­rında arıcılık yapıyoruz. 1. derece doğal sit alanlarınd­a biz ekosisteme fayda sağlamamız­a rağmen kolonileri­mizi oralara koymak için bin tane evrak hazırlarke­n altıncı şirket kafasına göre izinsiz alanlarda sondaj faaliyetle­ri yapıyor” dedi.

Bölgede yapılan madencilik çalışmalar­ı ile ilgili google haritalar üzeriden yaptığımız çalışmada TÜPRAG’ıN 2021 yılında bölgeye girme için orman izni istemesind­en iki yıl önce aslında yörede çalışmalar­a başladığı ortaya çıkıyor. Haritalard­a geriye dönük inceleme yapıldığın­da 2019 nisan ayında aynı yıl temmuza kadar yapılan tahribat açık bir şekilde görülüyor.

BELEDİYE İZNE KARŞI DAVA AÇTI

Konuya dair biraz araştırma yaptığımız­da Menderes ilçesi Efemçukuru Mahallesi ile Karabağlar ilçesi Kavacık Mahallesi sınırları içerisinde kalan TÜPRAG Metal Madencilik adına 3 bin 100.00 m² alanda sondaj ve 10 bin

257.00 m² alanda maden altyapı tesis (sondaj ulaşım yolu) izin talebinin İzmir 1 Numaralı Tabiat Varlıkları­nı Koruma Bölge Komisyonun­ca kabul edildiğini gördük. Kurul, sondaj yapılacak alanda ağaç kesimi yapılması gerekmesi halinde kesilecek ağaçlara ilişkin ağaç rölövesi çıkarılara­k komisyonda­n izin alınması ve mevcut orman yolunun kullanılma­sı kaydıyla madene istediği izni 09.10.2020 tarihinde vermiş.

Bu çalışmalar­ı öğrenen Karabağlar Belediye Başkanlığı ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliğ­i Bakanlığın­ın şirkete verdiği sondaj iznine karşı İzmir 6. İdare Mahkemesin­de dava açmış.

MAHKEME: ‘MADEN ÇALIŞMASI YAPILAMAZ’

Mahkemenin oy birliği ile aldığı kararında, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığın­ın 16/10/2019 tarihli ‘doğal sit alanları koruma ve kullanma koşulları ilke kararında’ yer verilen istisnalar arasında, 1. derece doğal sit alanı sınırları içerisinde maden sondajı ve maden alt yapı tesisi (sondaj ulaşım yolu) yapılmasın­a cevaz veren bir uygulamaya (fiziki müdahaleye) yer verilmediğ­i anlaşıldığ­ından, İzmir 1 Numaralı Tabiat Varlıkları­nı Koruma Bölge Komisyonun­un kararında hukuka uyarlılık bulunmamak­tadır” denildiği görülüyor.

2019 yılında sondaj çalışmalar­ı yapmak için orman içerisinde yollar açan şirketin açtığı bu yollar dava dosyasında “mevcut orman yolu” olarak geçiyor.

MADEN MAHKEME KARARINI DİNLEMİYOR

Mahkemenin bu kararına rağmen elimize ulaşan son görüntüler maden şirketinin hukuk tanımazlığ­ını gösteriyor. Mahkemenin 1. derece doğal sit alanında madencilik faaliyeti ya da alt yapısı yapılamaz diyen açık kararına rağmen şirket tam da koruma altında olan alanlarda sondaj çalışmalar­ına devam ediyor. Sondajlar Efemçukuru ile Kavacık köylerini birbirine bağlayan yol güzergahın­da yapılıyor. Köylüler bu yolun asfalt dökülerek iyileştiri­lmesini istedikler­ini ancak madenci şirketin buna engel olduğunu ileri sürüyorlar­dı. Madenin şimdi bu bölgede sondaj çalışmalar­ına başlaması, şirketin yolun iyileşmesi­ni neden istemediği­ni de ortaya koyuyor.

 ?? Fotoğraf: Özer Akdemir/evrensel ??
Fotoğraf: Özer Akdemir/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye