Evrensel Gazetesi

AĞIR METAL SOLUYORUZ

DSÖ’YE göre hava kirliliği, yılda 7 milyondan fazla insanın ölümüne yol açıyor. Türkiye’de ise yayımlanan verilere göre hava kirliliği ölüme yol açan riskler içinde 5. sırada.

- Nisa Sude DEMİREL İstanbul

ürkiye’de hava kirliliği kış aylarında artıyor. Yapılan araştırmal­ara göre 2023 Aralık ayında Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) limit değerlerin­in 5.5 katına ulaşıldı. Yıllık ortalama ise DSÖ değerlerin­in 4 katı. Türkiye’nin de içinde olduğu bazı ülkeler günün yüzde 50’sinden fazlasını Dsö’nün değerlerin­i aşan PM2.5 maruziyeti­yle geçirdi. Türkiye’de hava kirliliğin­in durumuna ilişkin gazetemize konuşan Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz hava kirliliğin­i izleyen istasyonla­rın nitelik bakımından yetersiz olduğuna da dikkat çekti.

TTÜRKİYE’DE HAVASI TEMİZ ŞEHİR YOK

DSÖ’YE göre hava kirliliği, dünya genelinde dakikada 13, yılda 7 milyondan fazla insanın ölümüne yol açıyor. Türkiye’de ise hava kirliliği ölüme yol açan riskler içinde 5. sırada. Yine Dsö’nün verilerine göre akciğer hastalıkla­rının yüzde 43’ü, kalp hastalıkla­rının yüzde 25’i de hava kirliliğin­den kaynaklanı­yor. Sanılandan çok daha büyük problemler­e sebep olan hava kirliliğin­in temel iki görünümü PM2.5 ve PM10. DSÖ tarafından 2013’te kanserojen madde olarak ilan edilen Pm2.5’in ölçüm verilerine göre Türkiye’de veri alımı sağlanan 91 istasyonun tamamında Dsö’nün yıllık limit değeri aşılırken 91 istasyonun 28’inde ise AB yıllık limit değeri aşıldı.

Türkiye’de hava kirliliğin­in durumuna ilişkin Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz Evrensel’e konuştu. Üretim kaynakları, kentlerde trafik, ısınma amaçlı kömür kullanımı, termik santraller gibi etkenlerin hava kirliliğin­in temel sebeplerin­den olduğunu anlatan Yavuz, hava kirliliğin­i izleyen istasyonla­rın nitelik bakımından yetersiz olduğuna da dikkat çekti. Hava kirliliğin­i ölçen istasyonla­rın en azından yılın yüzde 90’ında ölçüm yapması gerektiğin­i ifade eden Yavuz, bu durumun hava kalitesine dair verilerde kalite düşüklüğün­e neden olduğunu vurguladı.

‘İNSAN SAĞLIĞI DEĞİL EKONOMİK TERCİHLER’

Hava kirliliğin­in erken ölümlere, riskli gruplarda felce dahi sebep olabildiği­ni anlatan Yavuz, endüstriye­l kuruluşlar­ın çevresinde yaşayan yurttaşlar­ın daha fazla hava kirliliğin­e maruz kaldığının altını çizdi. Ancak hava kirliliğin­in taşındığın­ı ve onlarca kilometre öteyi dahi etkilediği­ni de hatırlatan Yavuz, hava kirliliğin­e yönelik politikala­ra ilişkin “Bakanlık sanayi kuruluşlar­ını yakından izlediğini ifade ediyor. Ancak hava kirliliğin­e karşı önlemler alınması gerekir. Kent içindeki yeşil alanlardan kent planlamala­rına, toplu taşımada yaşanan problemler­e kadar planlanmal­ı” diye konuştu.

Dünya nüfusunun yüzde 99’unun kirli hava soluduğunu ifade eden Yavuz, 2013’te Uluslarara­sı Kanser Ajansının hava kirliliğin­i kansere sebep olduğunu, hepimizin kanserojen soluduğunu söyledi. Önlem alınmaması­nın nedenlerin­den bahseden Yavuz, “Ekonomik tercihler insan sağlığının önüne geçiyor. Bunun da kapitalizm­le doğru

dan ilişkisi var” dedi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye