Evrensel Gazetesi

El ele verdiler ek zammı yediler

-

Asgari ücretin belirlenme­sinin ardından kamu iş yerlerinde başlayan ek zam hareketlil­iğini bastırmak için Türk-İş ve Hak-İş, Çalışma Bakanıyla el ele verdi. İşçilerin beklediği ek zam çıkmadı. Ek protokol diye sözleşmede yer alan enflasyon artışı ifadesi yerine rakamlar yazıldı. İşçiler istifa çağrısı yaptı.

Asgari ücretin belirlenme­sinin ardından demir yollarında­n askeri iş kolunda çalışanlar­a kadar 700 bin işçinin çalıştığı kamu iş yerlerinde ek zam hareketlil­iği başladı. Türk-İş üyesi işçiler iş yerlerinde eylemlere başlarken, işçilerin bastırması sonucu Harb-İş eylem takvimi açıkladı. Eylemler iş yerlerinde­n kent merkezleri­ne yayıldı, Harb-İş üyesi işçilerin bastırması­yla 27 Ocak’ta Ankara’da miting kararı alındı. Geçen cumartesi günü yapılması planlanan Harb-İş’in Ankara mitingi, Türk-İş’in eylem kararı alacağı 29 Ocak’taki toplantı gerekçesiy­le iptal edildi.

HAFTA SONU TOPLANTI YAPILDI

Hafta sonu yapılan kamu iş yerlerinde örgütlü olan sendikalar­ın oluşturduğ­u Kamu Koordinasy­on Kurulu toplantısı­na Türk-İş’in daveti üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ve Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenler­i Sendikası (TÜHİS) yetkililer­i de katıldı.

Evrensel’in edindiği bilgilere göre hükümet yetkililer­inin teklifi toplu sözleşmesi mart ayında olan işçilerin toplu sözleşmele­rinin başlangıç tarihini ocak ayına çekmek oldu. Hakİş’in bu teklifi imzalamaya hazır olduğunu belirten ve Hak-İş’e teşekkür eden hükümet temsilcile­ri, Türkİş’e de bu teklifi yaparak “Ek zam yok” dedi.

İŞÇİDEN HABERSİZ ANLAŞTILAR

Dün ise önce Başkanlar Kurulunu toplayan Türk-İş, daha sonra sendikalar­ın genel merkez yöneticile­ri ve il temsilcile­riyle toplantı yaptı. Toplantıda hükümet temsilcile­ri ile yapılan görüşmeyi aktaran Türk-İş yöneticile­ri, Hak-İş’in anlaştığın­ı açıkladı. İddiaya göre toplantıda ek zam yolunun kapalı olduğunu belirten Türkİş yöneticile­ri özetle, “Yürüyüş, eylem yapıp ek zam alamazsak daha kötü olur” ifadelerin­i kullandı, toplantıda hükümetin sözleşme yürürlük tarihi ocak ayında olan işçiler gibi, sözleşme yürürlük tarihi mart ayında olan işçilerin ücretlerin­e de yüzde 32.57’lik zam yapılması teklifinin kabul edildiği iddia edildi. Toplantı sonrası Türk-İş Kamu Koordinasy­on Kurulu Çalışma Bakanı ile görüşmeye gitti.

Görüşmede kamu işçilerini­n ek zam talebi görmezden gelinirken, üçüncü 6 aylık dilime mart ayında giren işçilerin ücretlerin­e, bu dilime ocak ayında giren işçilerin ücretlerin­e yapıldığı gibi yüzde 32.57’lik zam yapılmasın­a imza atıldı. Yani ek protokol diye sözleşmede yer alan enflasyon artışı ifadesi yerine rakamlar yazıldı.

HARB-İŞ MERKEZİNE TOPLANMA ÇAĞRISI

Anlaşmadan sonra Harb-İş Eskişehir Şubesi Genel Merkezi Başkanlar Kurulunu toplamaya çağırdı. Şube tarafından yapılan çağrıda, “Yapı - lan bu ek çerçeve protokolü Türk Harb-iş Sendikasın­ın yaşamış olduğu büyük sorunları çözmemekle beraber Türk Harb-İs Sendikasın­ın almış olduğu eylemselli­k kararına da ket vurmuştur. Bu yüzden Türk Harb-İş Sendikası olarak, acil başkanlar kurulunun toplanması, ara verilen eylem kararların­ın devam ettirilmes­i ve Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde­ki mücadele için yeni eylem kararların­ın alınarak üyelerimiz­e duyurulmas­ını saygılarım­ızla arz ederiz” ifadeleri kullanıldı.

 ?? ?? Fotoğraf: Hilal Tok/evrensel
Fotoğraf: Hilal Tok/evrensel
 ?? ?? Soldan sağa: Vedat Işıkhan, Ergün Atalay, Mahmut Arslan (Fotoğrafla­r: AA)
Soldan sağa: Vedat Işıkhan, Ergün Atalay, Mahmut Arslan (Fotoğrafla­r: AA)
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye