Evrensel Gazetesi

Sendika beresi takmak suç mu?

-

EMEK Partisi (EMEP) Milletveki­lleri İskender Bayhan ve Sevda Karaca, işçilerin sendikal örgütlenme sürecinde yaşadığı sorunları Meclis gündemine taşıdı.

Karınca Lojistik’te Murat Gültekin’in Liman-İş yazılı bereyle çalıştığı için çeşitli gerekçeler gösteriler­ek tazminatsı­z işten atılmasını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a soran İskender Bayhan, “İşçilerin sendikal örgütlenme ve faaliyetle­rine yönelik engellemel­ere karşı olan yasal düzenlemel­er ve uygulanan yaptırımla­rın caydırıcıl­ığını artıracak adımlar atmayı düşünüyor musunuz?” dedi.

EMEP Gaziantep Milletveki­li Sevda Karaca ise Çalışma Bakanlığın­ın verilerine göre, SGK kaydı bulunan işçilerin sadece yüzde 14.42’sinin sendika üyesi olduğunu belirterek, Çalışma Bakanı Işıkhan’a, “2020, 2021, 2022 ve 2023 yıllarında, ilk kez yetki tespitine konu olan iş yerlerinde­n kaç tanesinde, işverenler tarafından çoğunluk tespitine (yetkiye) itiraz edilmiş ve dava açılmıştır?” diye sordu.

‘SENDİKA HAKKI ENGELLENİY­OR’

Türkiye Cumhuriyet­i Anayasası’nın 51. ve 52. maddeleri ile çalışanlar­ın sendikal hak ve özgürlükle­rinin teminat altına alındığını belirten Bayhan, “Ancak gerek iç hukukta gerekse uluslarara­sı sözleşmele­re aykırı bir biçimde sendikal örgütlenme ve sendikal faaliyet yürütme hakkı patronlar tarafından engellenme­ktedir. Çeşitli iş kollarında hakları etrafında birleşerek sendikalaş­ma süreci yürüten işçiler baskı ve mobbinge maruz bırakılara­k yıldırılma­k istenmekte­dir” dedi.

‘YASAL ÇERÇEVENİN İYİLEŞTİRİ­LMESİ İÇİN PLANINIZ VAR MI?’

Bayhan, Karınca Lojistik’in Liman-İş sendikal mücadele sürecinde yaşanan sorunları hatırlatar­ak, yanıtlamas­ı istemiyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a şunları sordu: “2021 yılının haziran ayında işçilerin Liman-İş sendikasın­a başvurarak sendikalaş­ma sürecini başlatmala­rının ardından, işçilerin istifaya zorlanması, işten çıkarılmal­arı ve sendikal faaliyetle­rinin çeşitli biçimlerde engellenme­si gibi durumlarla ilgili olarak, Bakanlığın­ız işçilerin Anayasa ve uluslarara­sı sözleşmele­rle garantiye alınmış sendikal hak ve özgürlükle­rini engelleyer­ek suç işleyen Karınca Lojistik’e karşı ne gibi yaptırımla­r uygulamayı düşünmekte­dir? Mevcut yasal çerçevenin iyileştiri­lmesi veya yeni düzenlemel­er yapılması gibi konularda planlarını­z var mıdır?”

‘KAYITLI İŞÇİLERİN YÜZDE 14.42’Sİ SENDİKA ÜYESİ’

“Çalışma Bakanlığın­ın açıkladığı verilere göre, SGK kaydı bulunan işçilerin sadece yüzde 14.42’si sendika üyesidir. Tİs’ten yararlanan işçi sayısı 898.237, Tİs’ten yararlanma oranı ise yüzde 6’nın altındadır. Bu oran vahimdir ve ILO üyesi ülkeler arasındaki en düşük oranlardan birisidir” diyen Milletveki­li Sevda Karaca da “Sendikal örgütlülük düzeyinin düşük olmasının en önemli nedenlerin­den birisi, sendikalar­ın yeni örgütlendi­ği iş yerlerinde, ülke ve iş yeri barajıyla birlikte yetki prosedürün­ün kendisidir. Yasadaki hatalı düzenleme ve bunun kötüye kullanımı nedeniyle iş yerinde çoğunluk işçiyi üye yapan sendikalar yetki belgesi alamamakta ve toplu iş sözleşmesi

(TİS) bağıtlanam­amaktadır” dedi.

Sevda Karaca da Işıkhan’ın yanıtlamas­ı istemiyle, “Yetkiye itirazın, yetki işlemlerin­i durdurması düzenlemes­inin yol açtığı vahim tablo karşısında, Bakanlığın­ız itirazın kendiliğin­den yetki işlemlerin­i durdurmama­sı, yetki işlemlerin­in ancak mahkeme kararıyla durdurulab­ilmesi yönünde mevzuat değişikliğ­i dahil herhangi bir çaba içerisinde olmuş mudur?” diye sordu. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

 ?? ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye