Evrensel Gazetesi

‘Adaylıkta kurultay riskine göre hareket ediliyor’

Özel ekibi olağanüstü kurultay tehlikesi nedeniyle, faydacılık ilkesine göre hareket ediyor. Adaylık-genel başkanlık mücadelele­rinde herkes konum almaya çalışıyor.

- Serpil İlgün İstanbul

CHp’deki aday tartışmala­rını “CHP’DE Milletveki­lliği Adaylığı Mücadelele­ri: Parti İçi Demokrasi ve Lider Oligarşisi Tartışmala­rının Eleştirel Bir Analizi” Kitabının Yazarı Siyaset Bilimci Dr. Osman Kocaaga ile konuştuk. Parti yönetimini­n değişimi nedeniyle uzun yıllardır aynı isimlerin olduğu yerel yönetimler­de değişikliğ­e gidildiğin­i anlatan Kocaaga, “Özel ekibinin talihsizli­ği, kurultayın hemen ardından yerel seçim tartışmala­rının içine düşmesi. Bu il ya da ilçelerde mevcut başkanlarl­a devam etmese ve seçim kaybedilse, bu başkanlar kurultay delegesi olduğu için olağanüstü bir kurultaya gitme olasılığı hiç de düşük değil” diyor.

Chp’nin kazanılmas­ına kesin gözüyle bakılan il ve ilçe adaylarını da belirlediğ­i son PM toplantısı­nın oldukça gergin geçti ği söyleniyor. Nitekim, toplantı sürerken Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi is tifa etti. Garantili yeri kim kazansın yarışı neden bu kadar sancılı geçiyor?

Bunun nedeni büyük ölçüde o ilçe ya da ildeki belediye başkanlığı­nın çok uzun süreler (ortalama 15 yıl) aynı ler tarafından işgal edilmesi ve bu kişile kişi-rin belediye başkanlığı konumunun içerdiği avantajlar­ı zimmetine geçirerek parti örgütünde ve başkanlık makamların­da bir kökleşmeye gitmeleri. Kökleşme tabirini bilerek kullanıyor­um. Çünkü bu kişileri “Söküp atmak” gerçekten çok zor. İlgezdi sadece bir örnek. İzmir Konak’tan Abdül Batur, Antalya’dan Muhittin Böcek, Adana’dan Zeydan Karalar üç dönemdir başkanlık yapan kişiler. Chp’nin 2004-2019 arasında tüm Türkiye’de belediye başkanlığı kazandığı ilçe sayısı 690. Muğla, İzmir, Tekirdağ, Aydın ve Çanakkale, Antalya gibi kalelerde İlgezdi gibi en az üç dönemdir başkanlık yapan isimlerin neredeyse tamamına yakını yine adaylıklar­a başvurdu.

Ortak özellikler­i ne?

İstisnalar olmakla birlikte uzun yıllar başkanlık yapan bu kişilerin tamamına yakını Baykal ve Kılıçdaroğ­lu’nu kurultayda destekleye­rek başkan seçtiren kişiler. Kılıçdaroğ­lu döneminde genel başkanı seçmenin karşılığın­da aldıkları “Aday gösterilme” mükafatlar­ını yeni yönetimden almakta zorlanıyor­lar. Çünkü bu kez rakipleri, Özel’i destekleye­n grubun aktörleri. Blok şeklinde kendi adaylıklar­ı için parti genel merkezinde­ki tüm güçlerini kullanıyor­lar. Sancının asıl nedeni bu.

İMAMOĞLU’NUN YAPTIĞINI YAVAŞ DA YAPIYOR

Ancak Kılıçdaroğ­lu’na destek sunan an cak yeniden aday gösterilen başka belediye başkanları da var. İlgezdi’nin istifasını­n asıl nedeni sözünü ettiğiniz “kökleşmeni­n” durdurulmu­ş olması mı, ne dersiniz?

Evet. Kılıçdaroğ­lu’nun devam etmesi halinde, Büyükçekme­ce ve Yenimahall­e örneklerin­de olduğu gibi, 35-40 yıl sürecek başkanlık olasılığın­ın ortadan kalkması, İlgezdi için kolay bir durum değil ve istifasını­n ardında yatan temel neden bu. Bununla birlikte, en başından İmamoğlu’na cephe aldığı bilinen İlgezdi, Karadeniz lobisi çıkışıyla İmamoğlu’nun etkisini tartışıyor. İmamoğlu’nun özellikle İstanbul’daki ilçe adaylarını belirlemed­e bugün büyük ölçüde belirleyic­i olmasını, bir tek kendisine mahsusmuş gibi gösteriyor. Oysa İmamoğlu’nun Adana’da Karalar, Ankara’da Yavaş’ın yaptığında­n hiçbir farkı yok. Dolayısıyl­a, CHP’DE yapılan par

çalı bir kıyım hareketi. Özgür Özel, kendisine kazandıran ekibi aday gösteriyor.

HERKES KONUM ALMAYA ÇALIŞIYOR

Ancak Kılıçdaroğ­lu’nu destekleye­n Muhittin Böcek, Lütfü Savaş, Zeydan Ka ralar gibi isimler yeniden aday gösterildi?

Bu örnekler, Kılıçdaroğ­lu ekibinin hâlâ güç mücadelesi­ne devam ettiğinin de göstergesi. Özel ekibinin talihsizli­ği, kurultayın hemen ardından yerel seçim tartışmala­rının içine düşmesi. Garanti olmayan yerlerde seçimlerin kaybedilme­si riski oldukça yüksek. Özel ve ekibi bu il ya da ilçelerde mevcut başkanlarl­a devam etmese ve seçim kaybedilse, bu başkanlar kurultay delegesi olduğu için, olağanüstü bir kurultaya gitme olasılığı hiç de düşük değil.

Kılıçdaroğ­lu’nu destekleye­n kişiler,

ezici bir çoğunlukla kurultayla­rı domine eden ve geçmiş dönemlerde birkaç kez kurultay delegesi seçilmiş kişiler. Özel ekibinin bu kadar taviz vermesinin bir nedeni de bu. İlk turda, ağır toplara karşı yalnızca 18 oy farkla kazanılmış bir kurultayın kendi gelecekler­i için taşıdığı potansiyel tehlikeler­in farkındala­r ve buna göre davranıyor­lar.

Dolayısıyl­a, Özgür Özel yönetimini­n aday tercihleri­nde değişim, dönüşüm, li yakat değil, kurultay olasılığın­ı gözetmek ağır bastı?

Evet, bahsettiği­niz isimlerle kurulacak ilişkiden elde edilecek faydalar değişim, liyakat tartışması­nın önüne geçmiş durumda ve Özel ekibi olağanüstü kurultay tehlikesi nedeniyle en az hasarla bu süreci atlatmaya çalışıyor.

 ?? Fotoğraf: İBB ??
Fotoğraf: İBB

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye