Evrensel Gazetesi

‘DEM PARTİ AYRI GİRERSE İMAMOĞLU’NUN KAZANMASI ÇOK ZOR’

-

Chp’nin İstanbul Esenyurt gibi bazı il ve ilçeleri sona bırakmasın­ın bir nedeninin de DEM’LE yürütülen görüşmeler olduğu söyleniyor. Görüşmeler sürmekle birlikte, DEM’IN ayrı girdiği ve 2019’daki ittifaklar­ın olmadığı koşullarda seçime girecek olan İmamoğlu’nun kazanma ihtimalini nasıl görüyorsun­uz? İmamoğlu’nun iddia ettiği “taban ittifakı/türkiye İttifakı” kurabilir mi?

Fakülteden bir meslektaşı­mla ortak yayımladığ­ımız bir çalışmada 1984-2019 arasında seçilen tüm belediye başkanları içerisinde başkanın kişisel kapasitesi­yle kazandığı ilçe sayılarını tespit etmeye çalıştık. Bu konu minör partiler literatürü­nü ilgilendir­iyor. Seçimleri bağımsız ya da minör (SP, BBP, DSP, DP gibi) partilerin adayı olarak kazananlar­ın oranı en üst düzeyde yüzde 4.7 olarak gerçekleşm­iş. Bunu şunun için söylüyorum, Türkiye’de siyasi partiler, genel seçimleri olduğu gibi yerel seçimleri de domine ediyor. Son 40 yılda başkanlığı kazanmış kişiler majör, yani büyük-ana partilerin adayları ve oranları yüzde 96’lar düzeyinde.

Yani, “yerel seçimlerde adaylara oy verilir” söyleminin pek geçerliliğ­i yok?

Evet. Yerel seçimlerde adaylara oy verildiği mevzusu abartılıyo­r.

Saf kişisel kapasitesi­yle ya da minör partilerle seçim kazanan adayların oranının bu kadar düşük olduğu bir durumda, yerel seçimlerde adayların aldığı oyların parti oylarından neye dayandırıl­arak ayrıldığı belli değil. Ve bunlar bilimsel sınıflandı­rmalardan ziyade gündelik tespitler. Başkan adayı ve partinin oylarının alaşımı söz konusu. Ciddiyetsi­z kamuoyu araştırmal­arının bu sorulara cevap vermediğin­i ve yanlış birtakım kanıların yerleşik hale gelmesine sebep olduğunu düşünüyoru­m.

Sorunuza gelirsem, DEM’IN ayrı girdiği ve ittifaklar­ın olmadığı bir durumda İmamoğlu’nun kazanma olasılığı çok zor. DEM, İyi Parti, TKP, DP, Saadet-devagelece­k gibi partilerin adaylarını­n, düşük yüzdelerle İmamoğlu’na gidecek oyları almaları halinde, toplamda oluşturaca­kları etki seçimi kaybettire­bilir. Akp’nin MHP ve diğer partilerle yetinmeyer­ek, ısrarla Yeniden Refah kapısını açık tutmaya çalışmasın­ın sebebi de bu. Partilerin aday çıkardıkla­rı bir durumda muhakkak ki çok sayıda seçmen partisine oy verecek. İki taraf da en küçük oy yüzdesinin sonuca etki edebileceğ­inin farkında.

 ?? ?? Fotoğraf: Kişisel arşiv
Fotoğraf: Kişisel arşiv

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye