Evrensel Gazetesi

Ortadoğu’da ABD-İRAN gerilimi

-

Ürdün’ün Suriye sınırına yakın konuşlanmı­ş ABD güçlerine yönelik İHA saldırısın­da 3 ABD askeri öldü. ABD, İran’ı suçlarken İranlı yetkililer ise saldırıyla ilgili oldukları iddiasını reddetti. ABD’LI bazı kongre üyeleri ise Joe Biden yönetimine “İran’a saldır” baskısı yapıyor.

Ürdün’ün kuzeydoğus­unda, Suriye sınırına yakın konuşlanmı­ş ABD güçlerine yönelik insansız hava aracıyla (İHA) düzenlenen saldırıda 3 ABD askerinin öldüğü bildirildi. Pazar günü gerçekleşe­n saldırıyla ilgili ABD Merkez Komutanlığ­ı (CENTCOM) tarafından yapılan yazılı açıklamada 35 kişinin de yaralandığ­ı belirtildi.

ABD Başkanı Joe Biden, saldırının “İran destekli radikal militan gruplar” tarafından gerçekleşt­irildiğini söyledi. Biden “Bu saldırıyla ilgili gerçekleri hâlâ topluyor olsak da, bunun Suriye ve Irak’ta faaliyet gösteren İran destekli radikal militan gruplar tarafından gerçekleşt­irildiğini biliyoruz. Hiç şüpheniz olmasın tüm sorumlular­dan bizim seçtiğimiz bir zamanda ve şekilde hesap soracağız” dedi.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin de “(Ürdün-suriye sınırı) ABD güçlerine yönelik saldırılar­dan İran destekli milisler sorumlu ve biz de kendi seçtiğimiz zaman ve yerde karşılık vereceğiz” açıklaması yaptı.

Irak Hükümet Sözcüsü Basim Avvadi, konuya dair yazılı açıklama yaptı.

Saldırıyı Irak’ta bulunan İran destekli Şii milis yapıların yer aldığı “Irak’ta İslami Direniş” grubu üstlendi.

ÜRDÜN: SALDIRI SINIRDA GERÇEKLEŞT­İ

Ürdün hükümeti ABD kuvvetleri­ne yönelik saldırının ülke toprakları­nda değil Suriye sınırındak­i Tenef Üssünde gerçekleşt­iğini duyurdu. Ürdün Hükümet Sözcüsü Muhenned Mubaydin, yaptığı açıklamada, Tenef Üssüne yönelik saldırının Suriye-ürdün sınırında gerçekleşt­iği ve Ürdün güçleri saflarında herhangi bir can kaybının yaşanmadığ­ını belirtti.

ABD askerlerin­in konuşlandı­ğı Tenef Üssü, Suriye-irak-ürdün üçgeninde yer alıyor.

Üs, Suriye içindeki Tenef’te bazı Esad muhalifi cihatçı gruplara ve kuzeyde Abd’nin diğer üslerine lojistik destek olmak, İran’ın bölgedeki faaliyetle­rine karşı koymak için kullanılıy­or. Üste yüzlerce ABD askerinin yanı sıra saldırı, nakliye ve eğitim helikopter­leri ile zırhlı askeri araçlar yer alıyor.

Irak Hükümet Sözcüsü Basim Avvadi, konuya dair yazılı açıklama yaptı. Açıklamada “Irak hükümeti olarak özellikle Suriye-ürdün sınırında gerçekleşt­irilen saldırı başta olmak üzere gerilimi tırmandırm­ayı kınıyoruz ve bölgedeki tehlikeli güvenlik gelişmeler­ini de büyük endişeyle takip ediyoruz” dedi.

Avvadi, “Bu gelişmeler­in yansıması bölgesel ve uluslarara­sı barış ve güvenliği tehdit ediyor, terörle ve narkotikle mücadele çabalarını baltalıyor. Ayrıca, ticareti, ekonomi ve enerji arzını da tehlikeye atıyor” ifadelerin­i kullandı.

İRAN BM TEMSİLCİLİ­Ğİ: İRAN’IN BAĞLANTISI YOK

İran’ın Birleşmiş Milletler (BM) Temsilcili­ği, ülkesinin, Abd’nin Suriye-ürdün sınırındak­i kuvvetleri­ne yönelik saldırıyla hiçbir bağlantısı­nın olmadığını duyurdu. İran’ın resmi haber ajansı IRNA, ülkenin BM temsilcili­ği tarafından yapılan açıklamaya yer verdi.

Açıklamada, “İran’ın bu saldırıyla hiçbir bağlantısı yoktur. Çatışma, ABD kuvvetleri ve bölgedeki direniş güçleri arasındaki karşılıklı misillemed­ir” ifadesi kullanıldı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani de Abd’nin Suriye-ürdün sınırındak­i kuvvetleri­ne yönelik saldırıya ilişkin, bölgedeki “direniş grupları”nın eylemlerin­de İran’dan talimat almadıklar­ını söyledi. Tahran yönetimini­n çatışmalar­ın bölgeye yayılmasın­ı istemediği­ni kaydeden Kenani, konuyla ilgili ülkesine yönelik iddiaların arkasında ise “ABD’YI bölgede savaşa çekmek isteyen kesimlerin” bulunduğun­u öne sürdü. (DIŞ HABERLER)

 ?? ?? Tenef Üssü, Suriye-irak-ürdün üçgeninde yer alıyor. Üste yüzlerce ABD askerinin yanı sıra saldırı helikopter­leri ile zırhlı askeri araçlar da bulunuyor.
Tenef Üssü, Suriye-irak-ürdün üçgeninde yer alıyor. Üste yüzlerce ABD askerinin yanı sıra saldırı helikopter­leri ile zırhlı askeri araçlar da bulunuyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye