Evrensel Gazetesi

Almanya’da hafta sonunda eylemlere 820 bin kişi katıldı

-

ALMANYA’DA faşist örgütlenme­lere karşı eylemler hafta sonunda hız kesmeden devam etti. Ülke genelinde 310 kent ve kasabada eylem düzenlendi ve bu eylemlere toplam 821 bin kişi katıldı. İki gün boyunca Düsseldorf, Hamburg gibi büyük kentlerin yanı sıra Doğu Almanya’da bulunan Frankfurt an der Oder, Bautzen, Zwickau gibi pek çok kent ve kasabada da eylemler yapıldı.

En kitlesel gösteriler Düsseldorf ve Hamburg’da gerçekleşt­i. Düsseldorf’taki gösteriye cumartesi günü 200 bine yakın insan katıldı. Hamburg’da ise pazar günü yapılan eylemde 100 binden fazla insan ikinci kez sokağa çıktı. 19 Ocak’ta yapılan ilk gösteriye katılanlar­ın sayısı da 160 bin olarak açıklanmış­tı.

Hamburg’da bu sefer iklimi ve çevreyi koruma hareketi “Fridays for Future” ve sendikalar­ın aralarında olduğu 40 yakın örgüt eylem çağrısında bulundu. 100’den fazla insanın katıldığı eylemde taşınan pankart ve dövizlerle ırkçılık lanetlenir­ken, 1933’de Hitler faşizminin iktidara gelmesine atıfla, aşırı sağcı Afd’ye karşı mücadele çağrısı yapıldı.

Göçmenleri­n aşamalı olarak sınır dışı edilmesine dair ırkçı planın ortaya çıkmasında­n sonra, 14 Ocak’tan bu yana Almanya’da kitlesel gösteriler düzenleniy­or.

SELLNER’İN ALMANYA’YA GİRİŞİ YASAKLANDI

Öte yandan 25 Kasım’da yapıldığı ortaya çıkan göçmenleri sınır dışı etme (Remigratio­n) planının temsilcisi olan Avusturyal­ı faşist Martin Sellner’in Almanya’ya girişi yasaklandı. Der Spiegel dergisinde yer alan habere göre, güvenlik birimlerin­de Sellner hakkında arama kararı çıkarıldı. Arama kararını, Potsdam Yabancılar Dairesi çıkardı. Bu durumda Almanya’ya giriş yaptığında sınır dışı edilecek.

35 yaşındaki Sellner, yazdığı kitapta ve katıldığı toplantıla­rda açık olarak Alman vatandaşı olan göçmenleri­n, mülteciler­in ve yabancılar­ın aşamalı olarak sınır dışı edilmesini istiyor. Bu konuda aşırı sağcı, faşist gruplar tarafından düzenlenen toplantıla­ra katılarak kampanyala­r örgütlüyor.

Brandenbur­g Eyaleti İçişleri Bakanı Michael Stübgen yaptığı açıklamada, yabancılar dairesinin güvenlik açısından tehlikeli olan kişiler hakkında arama kararı çıkarabile­ceğini ifade ederek, karara destek verdi.

Sellner hakkında Federal İçişleri Bakanlığı tarafından da ülkeye girişinin yasaklanma­sı inceleniyo­r. Sellner ise Telegram hesabından karara itiraz edeceğini, bu nedenle Almanya’daki toplantıla­rını iptal etmeyeceği­ni söyledi. Almanya, daha önce de diğer AB ülkelerini­n vatandaşı olan ırkçı ve yabancı düşmanları­na giriş yasağı koymuştu. (KÖLN/EVRENSEL)

 ?? ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye