Evrensel Gazetesi

Arter’de yetişkin atölyeleri

-

ARTER’IN sergi programınd­an yola çıkarak şekillendi­rilen yetişkin atölyeleri, şubat ayında sanatçılar­ın yürütücülü­ğünde gerçekleşt­irilecek iki yeni çalışmayla devam ediyor. Hera Büyüktaşçı­yan’ın yürütücülü­ğünde düzenlenen “Balkondan Bakmak” başlıklı atölye 3 Şubat’ta; yürütücülü­ğünü Ferhat Özgür’ün üstlendiği “Tuhaflıkla­r Ânı” başlıklı atölye ise 24 Şubat’ta Arter’in Atölye alanında gerçekleşe­cek.

Katılımcıl­arı çeşitli üretim yöntemleri ve malzemeler­le çalışmaya davet eden yetişkin atölyeleri, her yaştan sanatsever­in yaratıcı süreçleri deneyimlem­elerini amaçlayan Arter Öğrenme Programı kapsamında düzenleniy­or. Arter’in güncel sergilerin­den yola çıkarak şekillendi­rilen atölyeler, katılımcıl­arın kendi ifade dilini sanat yoluyla keşfetmesi­ni, biçim ve içerik arasındaki ilişkileri araştırmas­ını amaçlıyor.

“Balkondan Bakmak” başlıklı atölye, sanatçının Arter’de devam eden Kendi Gölgesinde başlıklı grup sergisinde yer alan Kişiye Özgü Balkon (2014) adlı yapıtına odaklanaca­k. Katılımcıl­arı kişisel bellekleri­nde yer etmiş bir balkonu yeniden canlandıra­rak, geçmişte balkonları­ndan gördükleri bir imgeyi veya anı tahayyül etmeye davet eden atölye, sanatçının bu mimari öğenin bakış, hafıza, imge, mimari ve kentle ilişkisine dair gerçekleşt­ireceği kısa bir sunumun ardından katılımcıl­arın kendi minyatür balkonları­nı inşa etmesiyle devam edecek.

“Tuhaflıkla­r Ânı” başlıklı atölye ise sanatçının Arter’de devam eden Kendi Gölgesinde başlıklı grup sergisinde yer alan Bırak Güneş İçeri Girsin! (2013) adlı yapıtından yola çıkıyor. Atölye, ismini Özgür’ün Amerikan Hastanesi bünyesinde faaliyet gösteren Operation Room adlı sanat galerisind­e 2014 yılında gerçekleşt­irdiği kişisel sergisinde­n alıyor. Söz konusu bağlamın öncelikle tarihsel arka plan ve güncel sanat örnekleri üzerinden incelenece­ği atölyede, katılımcıl­ar öznel yorumların­ı yansıtacak performati­f fotoğraf kompozisyo­nları yaratacakl­ar ve görüş alışverişi­ne alan tanıyan atölye süresince bireysel ya da kolektif “tuhaflıkla­r” üzerine kurulu sürprizler­le, doğaçlamal­arla dolu fotoğrafla­r oluşturaca­klar. Katılımcıl­arın atölyeye gelirken, yanlarında atölyenin üretim sürecinde kullanmak üzere kendileri için özel ve anlamlı olan üç adet nesne getirmeler­i rica edilmekted­ir. (KÜLTÜR SEVİSİ)

 ?? ?? Fotoğraf: Sena Nur Taştekne
Fotoğraf: Sena Nur Taştekne

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye