Evrensel Gazetesi

SANTRALLER­İN ÇEVRESİ İZLENMİYOR!

-

TÜRKIYE’DE hava kalitesini­n yeterince izlenmiyor oluşu hava kirliliğin­in yeterince izlenmiyor olduğunu gösteriyor. Örneğin Temiz Hava Hakkının raporuna göre 2021’de 340 istasyonun yalnızca 165’inde ve yılın yüzde 90’ında PM10 ölçümü yapıldı, yeterli veri alma oranı yüzde 49’la sınırlı kaldı. Türkiye’de nüfusun yüzde 80’inin 25 km içinde bir hava izleme istasyonun­a erişimi olmasına karşın en eski ve kirli 13 termik santralin 8’inin yakın çevresinde hava izleme istasyonu yok. Makina Mühendisle­ri Odasının enerji görünümü raporuna göre, çoğu hâlâ 2019 yılı sonu itibarıyla işletmeye almış olmaları gereken baca gazı filtre ve arıtma tesislerin­i tamamlamad­ı.

Türkiye’nin en kalabalık nüfuslu iki şehri İstanbul ve Ankara’da kömür yakılan, yapılaşman­ın ve trafiğin yoğun olduğu ilçelerde hava kirliliği çok yoğun. Örneğin Ankara’da işletmede olan 18 istasyonun sadece altısından yüzde 90 veri alımı sağlandı. Yalnızca bu altı istasyonun verilerine göre Ankaralıla­r yıllık ortalamada ulusal limit değerin üzerinde kanserojen partikül madde soluyor. Çevre Mühendisle­ri Odasının 2023 tarihli raporuna göre ise İstanbul’da bulunan 39 istasyonda­n sadece 11’inden minimum veri alımı sağlandı, 26 istasyonda yeterince sağlanamad­ı, 2 istasyonda ise hiç ölçüm yapılmadı. Toplamda PM2.5 ölçümünün yapıldığı 342 istasyonda­n ise yalnızca 91 istasyonda minimum veri alımı sağlandı, 52 tanesinde ölçüm yapılmasın­a rağmen minimum veri alımı sağlanmadı, 199 istasyonda ise hiç ölçüm verisi bulunmuyor.

HAVA KIRLILIĞIN­I ENGELLEME

Türkiye’de termik santraller­in baca filtresi takmadan çalışması Mecliste oylanıyor ve 15 termik santrale ‘Baca filtresi takmadan’ 2.5 yıl daha çalışma izni verilmesin­i içeren torba kanunun 50 maddesi, AKP ve Mhp’nin oylarıyla kabul edildi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye