Evrensel Gazetesi

AYM’DE “nitelikli çoğunluk” Erdoğan’a geçiyor

Erdoğan’ın AYM Üyesi Muammer Topal’ın yerine Yılmaz Akçil’i atamasıyla salt çoğunluğu Erdoğan’ın atadığı isimler oluşturuyo­r. Yerel seçimlerde­n sonra ise Erdoğan 2 atama daha yapacak.

- Mehmet ÖZER İstanbul

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan imzalı kararla, Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeliğine Yılmaz Akçil atandı. 2012’de, dönemin Cumhurbaşk­anı Abdullah Gül tarafından atanan Muammer Topal’ın yerine Akçil’in atanmasıyl­a, AYM’DE salt çoğunluk (15 üyeden 8’i) doğrudan Erdoğan tarafından atanmış isimlerden oluştu. Yerel seçimden sonra ise Gül’ün atadığı iki ismin daha yerine Erdoğan’ın atadığı isimler atanacak.

AYM ÜYELERINI GÖREVE KIM GETIRDI?

AYM’DE bir başkan ve iki başkan vekili ile 12 üye bulunuyor. MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin “zillet ittifakı” dediği bu 15 ismin tamamı AKP iktidarlar­ı döneminde atandı ve büyük çoğunluğu iktidara yakın isimler. AYM üyeleri bugüne kadar birçok kararlarıy­la iktidarı “sevindirse­ler” de son dönemlerde verdikleri bazı kararlarla iktidardan ve özellikle Mhp’den tepki aldılar. Peki, bu AYM üyelerini göreve kim getirdi?

AYM Başkanı Zühtü Arslan, Başkan Vekili Hasan Tahsin Gökcan ve Üyeler Muhammed Emin Kuz, Engin Yıldırım ile Muammer Topal dönemin Cumhurbaşk­anı Abdullah Gül tarafından atandı.

Başkan Vekili Kadir Özkaya, Üyeler Recai Akyel, Yusuf Şevki Hakyemez, Yıldız Seferinoğl­u, Basri Bağcı, Selahaddin Menteş, İrfan Fidan, Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan tarafından atandı.

Üyeler Rıdvan Güleç, Kenan Yaşar, Muhterem İnce ise TBMM kararıyla göreve geldi.

BU YIL ATANAN ILK ISMIN SICILI KABARIK!

Aym’nin 15 üyesinden 3’ünün görev süreleri bu yıl doluyor. Görev süresi dolan ilk isim, Abdullah Gül tarafından atanan Muammer Topal oldu. Topal’ın yerine, Cumhurbaşk­anı Erdoğan imzalı kararla, 2018’den bu yana Danıştay 10. Daire başkanı görevinde bulunan Yılmaz Akçil, AYM üyesi olarak atandı.

Ayasofya’nın müze olarak kalması taleplerin­e kulak tıkayan iktidarın siyasi bir hamle ile yapıyı ibadete açma çabalarına Danıştay yeşil ışık yakmıştı. Akçil’in başkanı olduğu dönemde Danıştay 10’uncu Dairesi, Ayasofya’yı müze yapan 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal ederek ibadete açılması önündeki engeli kaldırdı. Cumhurbaşk­anı Erdoğan da Ayasofya’nın Diyanet İşleri Başkanlığı­na devrediler­ek ibadete açılması kararını imzaladı. Böylece Ayasofya Danıştay aracılığı ile ibadete açılmış oldu.

Akçil’in hatırlandı­ğı bir diğer önemli gelişme de İstanbul Sözleşmesi’nin feshine dair karar. İstanbul Sözleşmesi’nin Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın imzasıyla feshedilme­si kararı da Akçil’in başkanlığı­nı yaptığı Danıştay 10. Daire tarafından hukuka uygun bulunmuştu.

Akçil’in adı, 10 Ekim Ankara Katliamı’nda tazminatla­rı düşüren, kamu sorumluluğ­unun üzerini örten kararda da yer alıyordu.

GÜL’ÜN ATADIĞI 2 ISMIN DAHA SÜRESI DOLUYOR

Gül’ün atadığı diğer isimlerden AYM Başkanı Zühtü Arslan’ın görev süresi 17 Nisan’da, Üye Muhammed Emin Kuz’un görev süresi ise 12 Mayıs’ta sona erecek. Görev süresi dolan isimlerin yerine Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan’ın görevlendi­rme yapacağı isimler atanacak. Gül’ün atadığı isimlerden geriye sadece Başkan Vekili Hasan Tahsin Gökcan ile Üye Engin Yıldırım kalacak.

Düne kadar 15 AYM üyesinden 5’i Abdullah Gül tarafından atanmış, 3’ü TBMM tarafından seçilmiş ve 7 isim Tayyip Erdoğan tarafından atanmıştı. Ancak 12 Mayıs itibarıyla AYM, Gül’ün atadığı 2, TBMM’DE seçilen 3 ve Erdoğan’ın atadığı 10 üyeden oluşacak.

15 ÜYELI AYM’DE 10 ÜYE ILE PARTI KAPATILABI­LIR

MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin hemen

her konuşmasın­da HDP’YI kapatmadığ­ı için eleştirdiğ­i Aym’nin 15 üyeli Genel Kurulunun toplanabil­mesi için en az 10 üye gerekiyor. Genel Kurul, kararların­ı salt çoğunlukla alıyor. AYM’YE bugün yapılan atama ile, Erdoğan tarafından atanan 8 üye salt çoğunluk için yeterli hale geliyor.

Anayasa değişikliğ­inde iptale, siyasi partilerin kapatılmas­ına ya da devlet yardımında­n yoksun bırakılmas­ına karar verilebilm­esi içinse toplantıya katılan üyelerin üçte iki oy çokluğu şartı aranıyor. Yani, 15 üyenin tamamının katılımıyl­a yapılacak oylamada bir partinin kapatılmas­ı için 10 üyenin oyu gerekiyor. 12 Mayıs’ta da Erdoğan tarafından atanan isimlerin sayısı 10’a ulaşacak ve AYM’DE “nitelikli çoğunluk” Erdoğan’a geçecek.

 ?? Fotoğraf: AA ??
Fotoğraf: AA
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye