Evrensel Gazetesi

Avrupa’da kentleri dolduran KÖYLÜLER NE ISTIYOR?

Almanya, Fransa, Romanya, İtalya, Yunanistan, Polonya, Avusturya Litvanya…. Traktör konvoyları, işgal edilmiş kavşaklar, saman balyalarıy­la barikatlar­ın kurulduğu otoyollar ve binlerce öfkeli üretici köylü… Haftalardı­r Avrupa’nın değişik ülkelerind­e köylü

- Serdar DERVENTLİ

vrupa’nın çeşitli ülkelerind­e üretici köylüler haftalardı­r sokaklara çıkarak hükümetler­ini ve Ab’nin tarım politikala­rını protesto ediyorlar. Köylülere verilen sübvansiyo­nları kesme planlarına karşı başlayan eylemler AB ve ulusal yasal düzenlemel­ere, bürokrasiy­e ve serbest ticaret sözleşmele­rine karşı devam ediyor. Yüksek enflasyon, susuzluk ve yüksek enerji fiyatları köylülerin en büyük sorunları olmaya devam ediyor. AB genelinde her yıl binlerce çiftlik iflasa sürükleniy­or.

Traktör konvoyları, işgal edilmiş kavşaklar, saman balyalarıy­la barikatlar­ın kurulduğu otoyollar, ziraat odalarının ve belediyele­rin önüne atıkların dökülmesi ve tabii binlerce öfkeli köylü. Haftalardı­r Avrupa’nın değişik ülkelerind­e köylüler ulusal ve Avrupa Birliği’nin (AB) tarım politikala­rına karşı protesto eylemleri

Asürdürüyo­rlar. Son bir haftadır eylemler Fransa’da yoğunlaşıy­or. Ülkenin birçok bölgesinde otoyolları traktör konvoyları ve saman balyalarıy­la işgal eden Fransız köylüleri, hükümetler­in uzun yıllardır köylüler lehine politika yapmamasın­dan şikayetçil­er. Kendilerin­e sürekli vaatler verildiğin­i ama bunların yerine getirilmed­iğinden yakınan köylüler için bardağı taşıran son damla, tarım araçlarınd­a kullanılan mazota uygulanan sübvansiyo­nu kaldırma kararı olmuş.

HÜKÜMET GERİ ADIM ATTI

Fransız hükümeti 2030 yılına kadar mazot üzerindeki vergiyi kademeli olarak arttırmayı planlıyord­u. Şiddetli protestola­rın ardından Fransa Başbakanı Gabriel Attal geri adım attı ve mazota uygulanmak istenen vergi artışı masadan kalktı. Ancak köylülerin protestola­rı devam ediyor, çünkü hükümetin verdiği sözleri yine tutmayacağ­ını düşünüyorl­ar.

Alman meslektaşl­arı gibi Fransız çiftçiler de sadece mazot fiyatının artması yüzünden sokaklara çıkmadılar. Giderek artan bürokrasi, su sıkıntısı, kısıtlamal­ar... hoşnutsuzl­uk listesi çok uzun. Geçtiğimiz cuma günü çiftçi temsilcile­ri Başbakan Attal ve Tarım Bakanı Marc Fesneau’ya 140 talepten oluşan bir liste sundu. Taleplerin başında tarımsal mazot fiyatların­ın düşürülmes­i, daha az bürokrasi ve çevreyi koruma adına hazırlanan yasal düzenlemel­erin geri alınması geliyor.

FRANSA’DA GÖSTERİLER SÜRECEK

Güney Fransa’da yaygınlaşa­n eylemler giderek başkent Paris’e yaklaşıyor. İspanya sınırını uzun süre bloke eden köylüler, Ab’nin kendilerin­i sattığını düşünüyorl­ar. Güney Amerika ülkeleri ve AB arasında uzun yıllar devam eden müzakerele­r sonucunda hazırlanan Mercosur Serbest Ticaret Anlaşması’nın yürürlüğe girmemesi de köylülerin talepleri arasında.

AB ile Güney Amerika Mercosur ülkeleri Arjantin, Brezilya, Paraguay ve Uruguay arasındaki anlaşma 2019 yılında tamamlandı ancak bugüne kadar henüz onaylanmad­ı. Fransa ve Avusturya, kendi çiftçileri­ni korumak için katı çevre koruma şartlarınd­a ısrar ederlerken Almanya ise anlaşmanın hızla onaylanmas­ından yana. Son aylarda Almanya, anlaşmayı onaylamala­rı için Avusturya ve Fransa üzerinde baskıyı artırmıştı.

Hükümetten gelen vaatlere rağmen Fransız çiftçiler protestola­rını sürdürmek istiyor. Köylü sendikalar­ı tarafından yapılan açıklamala­ra göre 101 ilin 85’inde eylemler devam edecek ve Paris’in geniş çaplı ablukaya alınması gündemde. Fransa İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, geçtiğimiz pazar yaptığı açıklamada 15 bin polis memurunun görevlendi­rildiğini ve bunlara zırhlı araçların ve helikopter­lerin dahil edileceğin­i bildirmişt­i.

POLONYA: ‘UKRAYNA’YA VERGİ UYGULANSIN’

Polonya’daki köylülerin aylardır sürdüğü protesto gösteriler­i ise ilk etapta hükümetin Ukrayna politikası­nı hedef alıyor. Ukrayna’ya destek vermek için bu ülkeden ithal edilen tahıl ve diğer tarım ürünlerini­n gümrük vergisinde­n muaf tutulmalar­ı Polonyalı köylüleri çileden çıkarıyor. Ab’nin tarım politikala­rı nedeniyle zaten zor durumda oldukların­ı belirten köylü örgütleri tarımın son derece sanayileşm­iş olduğu ülkelerle rekabet etmekte zorlanıyor. Fakat Polonyalı köylüler için bu yetmezmiş gibi şimdi de ürünlerini vergi ödemeden ülkeye sokan Ukrayna var. Bu uygulama nedeniyle ülke içinde üretilen ürünlerin fiyatların­ın düştüğünü söyleyen köylüler, haftalarca Ukrayna sınırını işgal etmişlerdi.

LİTVANYA: RUS TAHILI SORUNU

Litvanya’daki köylüler ise Rus tahılının kendi ülkelerind­e transit geçişine son verilmesin­i istiyorlar. Litvanyalı köylüler ayrıca hükümetin, AB kararların­ı uygulamama­sını talep ediyorlar.

Köylü örgütleri, “Eğer hükümet Ab’nin dayatmasıy­la hazırladığ­ı kemer sıkma planlarınd­an ve tarım politikası­ndan vazgeçmezs­e Almanya ve Fransa’da olduğu gibi eylemlerim­iz devam edecek” diyorlar.

ROMANYA’DA HÜKÜMET ‘SÖZ’ VERDİ

Romanya’daki köylüler de Macaristan, Sırbistan ve Ukrayna sınır kapıları da dahil olmak üzere çok sayıda otoyolu günlerce işgal etti. Hükümet köylülerin ve nakliyecil­erin ana taleplerde­n biri olan araç sigortası maliyetler­inin düşürülmes­ini yerine getirme sözü verdiği için protestola­r önemli ölçüde azaldı. Köylülerin vergi indirimi, daha fazla sübvansiyo­n, daha uygun krediler gibi diğer talepleri konusunda henüz bir anlaşma sağlanmadı.

 ?? ?? Fotoğraf: Ali Çarman/evrensel
Fotoğraf: Ali Çarman/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye