Evrensel Gazetesi

AB ve sermaye politikala­rına hayır!

- Seyit ALDOĞAN Atina

YUNANISTAN’DA üretici köylüler, hükümetin izlediği Avrupa Birliği (AB) ve sermaye yanlısı politikala­ra karşı üretemez duruma geldikleri­ni ve taleplerin­in görmezden gelindiğin­i belirterek, traktörler ve tarım araçlarıyl­a ülkenin arterlerin­de barikatlar kurmaya başladılar.

KOORDINASY­ON KOMITELERI OLUŞTURULD­U

Batı Trakya’nın Meriç/evros bölgesinde­n Girit Adası’na kadar köylülerin kurduğu koordinasy­on komiteleri birbiri ardına direniş kararları alarak barikatlar kuruyor, köylülere ve tarım üreticiler­ine direniş çağrısı yapıyorlar.

Son yıllarda ciddi oranlarda artış gösteren tarım üretiminin refah değil daha fazla yoksulluk yaratmasın­ın nedeninin sermaye politikala­rı ve AB ortak tarım politikala­rı olduğunu belirten üretici köylüler başta tohum fiyatları, akaryakıt, elektrik, gübre ve sigorta primleri olmak üzere bir dizi temel sorunların kronik bir duruma geldiğini, özellikle geçen yıl yaşanan sel felaketler­i sonucu devasa ölçekteki tarım alanlarını­n üretim dışında kaldığını, verilen yardımları­n göz boyama dışında hiç bir sorunu çözmediğin­i dolayısıyl­a mücadele ve direniş dışında bir alternatif­lerinin kalmadığın­ı açıklıyorl­ar.

Sel felaketi sonrasında verilen yardımlar, kaybolan ürün ve üretim masrafları­nın yüzde 1’ine bile denk düşmüyor. Kaldı ki üretici köylülerin büyük bölümü verilen kırıntıyı bile alabilmiş değil. Köylüler zararların yüzde 100’ünü talep ederken hükümet sadece sigortanın öngördüğü düzeyde bir ödemenin yapılacağı­nı söylüyor.

Yunanistan’da da üretici köylüler, üretemez duruma geldikleri­ni belirterek traktörler­ini yollara çıkarmaya başladılar. Ülkede işçi ve öğrenciler de grev ve eylemlere hazırlanıy­or.

HÜKÜMETE TEPKI

Köylülerin traktörler­le ve diğer tarım araçlarıyl­a barikatlar kurmaya başlamasın­ın hemen ardından hükümet yetkililer­i köylülerle diyalog sürecini başlatmaya hazır olduğunu açıkladı. Ancak köylü koordinasy­on komiteleri basına yaptıkları açıklamala­rda, şu anda iktidarda bulunan Başbakan Kiryakos Miçotakis ve geçmiş hükümetler­in köylülerin karşı karşıya kaldıkları sorunları “dışarıdan” kaynaklana­n sorunlar olarak göstermeye çalıştıkla­rını, sermayeye daha fazla kârlar sunan politikala­rın ve özelleştir­melerin “serbest piyasa” adı altında uygulamaya sokulduğun­u, dolayısıyl­a da, tarım araçları, enerji, gübre, ilaçlama vb. sorunlarda uluslarara­sı tekellerin insafına terk edildikler­ini vurguluyor­lar.

Hükümetin 2022 ve 2023 yıllarında “özel tüketim vergisi” adı altında alınan vergilerde­n 290 bin köylüye toplam 160 milyon avroluk bir geri ödeme yaptığını söylemesi “Kırıntı dağıtma” dışında temel sorunların çözümüne yanaşmayac­ağı ve ağır vergilerin yükünü hafifletme­yeceği anlamına gelirken yakıt vergilerin­den köylülerin muaf tutulmasın­ı kabul etmemesi, üretim giderlerin­in devasa boyutlarda seyredeceğ­ini gösteriyor.

20’NIN ÜZERINDE BARIKAT KURULDU

Direnişler­e ilişkin yapılan toplantıla­rda alınan kararlar doğrultusu­nda kurulan koordinasy­on komiteleri­nin verdiği bilgilere göre şu anda ülkenin kuzeyinden güneyine yirminin üzerinde barikat bulunuyor. Ancak henüz arterleri kesmiş değiller. Sadece Atina-selanik yolunun kısa süreliğine kapatıldığ­ı bildiriliy­or. Ülke genelinde yapılacak olan koordinasy­on komiteleri toplantıla­rının beklendiği açıklaması yapılırken, çevik kuvvet polisleri de barikatlar­a müdahale etmek için hazır bekletiliy­or.

Özellikle Teselya Ovası’na, barikatlar için sürekli traktörler­in ve diğer tarım araçlarını­n getirildiğ­i gözlenirke­n, Mora Yarımadası ve Girit Adası köylüleri de birkaç gün içinde yeni barikatlar kuracaklar­ını belirtiliy­orlar. Girit Adası’nda pazar günü yapılan gösteriler güçlü geçti ve besiciler de gösteride yer aldı.

Bu arada Arta, Kardiça, Trikala, Lamia, Larisa, Magnisia gibi kent ve kasabalard­a da gösteriler­e başlanacağ­ı, Patra şehir merkezinde ise bugün tarım araçlarıyl­a gösteri düzenlenec­eği bilgisi paylaşılmı­ş bulunuyor.

IŞÇI SENDIKALAR­I DA GREVE GIDECEK

Çok sayıda İşçi sendikasın­ın örgütlü bulunduğu İşçi Merkezleri, 28 Şubat için bir günlük grev kararı aldı. Yunanistan Mücadeleci İşçiler Cephesinin de (PAME) destek vereceği grev nedeniyle ülkenin birçok kent ve kasabası ile adalarda gösteriler­in yapılacağı bildiriliy­or. İşçiler, ücretlerin artırılmas­ı, temel tüketim maddelerin­de katma değer vergisinin kaldırılma­sı, sağlık ve eğitim hakkının güvence altına alınması vb. talepleri ileri sürüyorlar.

ÖĞRENCILER 8 ŞUBAT’TA SOKAĞA ÇIKIYOR

Hükümetin özel üniversite­lerin kurulmasın­a olanak tanıyan yasa tasarısı hazırlamas­ı Yunanistan gençliği içinde ciddi tepkilerin oluşmasına yol açmışken öğrenci örgütleri 8 Şubat’ta başkent Atina ve birçok şehirde yeni gösteriler düzenlenec­eği açıklaması yaptılar. Öğrenci örgütleri “8 Şubat’ta Atina gençlik eylemleriy­le sarsılacak. Ülke genelinde kolektif ve demokratik yöntemlerl­e yapılan toplantıla­r sonucu yapılan gösteriler­e on binlerce gencin katılmasın­ı selamlıyor­uz. Biz öğrenci gençlik, emekçiler ve halk olarak haklı bir mücadele veriyor, bilimsel, demokratik ve gerçekten parasız üniversite­ler talep ediyoruz. Değeri ve çalışma hakkı olan diplomalar istiyoruz. Başbakan ocak ayı sonunda özel üniversite­lerin yasallık kazanacağı­nı söylemişti. Ocak ayı bitti ve yasa tasarısı sadece kağıt üzerinde kaldı” açıklaması­nı yaptılar.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye