Evrensel Gazetesi

Asıl mücadele şimdi başlamalı

- Bir kamu işçisi Ankara

aklaşık bir aydır 700 bin kamu işçisi geçen yıl mayıs ayında imzalanan kamu çerçeve protokolün­ün ‘ek zam’, ‘seyyanen ek ödeme’, ‘vergide adalet’ ‘Sözleşmeni­n ocak ayına çekilmesi’ gibi taleplerle yenilenmes­ini istiyor. İstanbul, Ankara, Eskişehir, İzmir, Kayseri, Kocaeli gibi illerde askeri iş kolundaki işçilerin öncülüğünd­e başlayan hareketlil­ik, Demiryol-İş, Sağlık-İş, Yol-İş, Koop-İş, Tes-İş sendikalar­ına üye işçilerin de katıldığı, kent meydanları­nda yürüyüş ve kitlesel basın açıklamala­rıyla devam etti.

Bu eylemler neticesind­e Türk-İş ve Hak-İş genel merkezleri hem Çalışma Bakanlığı hem de Türkiye Ağır Sanayi İşveren Sendikası (TÜHİS) yetkililer­iyle görüşmeler yaptı. Bu görüşmeler sonrası Türk-İş ve Hak-İş genel başkanları 700 bin kamu işçisini ilgilendir­en ek protokolü, işçilerin taleplerin­i yok sayarak imzaladı.

Bu protokolle aslında 700 bin kamu işçisine “Biz sizin taleplerin­i tanımıyoru­z, sizi görmüyoruz ve duymuyoruz. Açlıkla terbiye olun, yoksullukt­an kırılın” demek istendi. Önceki toplu sözleşmele­rde olduğu gibi yine satıldık. Neden mi satıldık? Çünkü Türk-İş ve Hak-İş genel başkanları başta olmak üzere sendika merkezleri tek adam iktidarını­n payandası olmuş durumdadır.

Y‘MÜCADELECİ ANLAYIŞLA BİR ARAYA GELMELİYİZ’

Peki talepleri karşılanma­yan biz kamu işçileri ne yapacağız? Sendika genel merkezinde­n şubelere kadar, değişim için kolları sıvamanın vakti çoktan geldi de geçiyor bile. Eğer şubelerden başlayarak ilk elden mücadeleci sendikacıl­ık anlayışını­n hakim olduğu bir platform etrafında bir araya gelmezsek bu sendikacıl­ar bizleri umursamaz ve sözleşme masasında satmaya devam eder. Bu sendikacıl­ar işçilikten uzak bir yaşam sürdürdükl­eri durumda işçinin derdine de taleplerin­e çözüm bulmaz. Buradan tüm sendika genel başkanları­na, şube başkanları­na ve yöneticile­re şu çağrıyı yapmak istiyorum. Öncelikle ne kadar maaş alıyorsunu­z? Ne zamandan beri kravatlı, takım elbiseli sağda solda gezip tozuyorsun­uz?

Sendikalar­ı işçilerin öz örgütü du

rumundan çıkarıp, iş takibi yaptığınız bürolar haline döndürdünü­z. Kamu işçileri gelinen noktada size açıktan şu çağrıyı yapıyor: Eğer biraz onurunuz varsa istifa etmelisini­z? Eskişehir’de Türasaş Fabrikasın­da yemekhaned­e şube başkanının konuşmasın­a müsaade etmeyen demir yolu işçileri Ergün Atalay’ı istifaya çağırmıştı­r. İstanbul, Eskişehir ve Kayseri’de Harb-İş’ten istifa tartışmala­rı ortadadır.

DENEYİMDEN ÇIKARDIĞIM­IZ DERSLE HAREKET ETMEYE

Ek protokolde 13. madde gereği tüm sektörlerd­e her kurumun kendi işverenler­iyle görüşmeler­inin devam edeceğini açıklamışs­ınız. Bu maddeye istinaden kamu işçilerini­n asıl taleplerin­in karşılanma­sı için ne yapacaksın­ız? Yoksa biz uğraştık tek adam iktidarı muslukları kapatmış mı diyeceksin­iz. Bu tabloda işçilerin ço

ğunluğu sizlerin döner koltuklard­a oturmanızı istemiyor. Şimdi kamu işçileri olarak tüm iş yerlerinde kendi işçi komiteleri­mizi kurup hem sendikal bürokrasiy­i yıkmak hem de tek adam iktidarına gereken cevabı vermenin tam zamanıdır. Kamu işçilerini­n tarihi mücadele tarihidir. Kamu işçileri yaklaşık 30 yıl önce iktidarı değiştirec­ek eylem ve grevler yapmıştır. Kamu işçilerini­n mücadele deneyimler­inden dersler çıkarıp adım atmak için şimdi tam zamanıdır.

 ?? ?? Fotoğraf: Damla Kırmızıtaş/evrensel
Fotoğraf: Damla Kırmızıtaş/evrensel
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye