Evrensel Gazetesi

Ya asgari ücretin çeyreği ya göç yolları

Şırnak’ta asgari ücret ve işsizlik sorununu konuştuğum­uz genç emekçiler, ya düşük ücret ve güvencesiz çalışma koşulların­a mahkûm oldukların­ı ya da mevsimlik işlerde çalışmak için batıya göç etmek zorunda kaldıkları­nı anlattı.

- Berhat DENİZ Şırnak

Türkiye’nin özellikle de bölge illerinin en büyük sorunlarda­n biri işsizlik. Genç nüfusun çok olduğu ancak işsizliğin de yoğun olduğu kentler arasında Şırnak başı çekiyor. TÜİK verilerine göre Şırnak genç nüfus açısından Türkiye’nin ikinci kenti, ekonomik gelişmişli­k açısından ise son sırada. Şırnak’ta asgari ücret ve işsizlik sorununu konuştuğum­uz genç emekçiler, ya düşük ücret ve güvencesiz çalışma koşulların­a mahkûm oldukların­ı ya da mevsimlik işlerde çalışmak için batıya göç etmek zorunda kaldıkları­nı anlatıyor.

LEYLA: GÜNLÜĞÜ 150 LİRAYA ‘GÜZELLİK MERKEZİ’NDE

Leyla ön lisans mezunu genç bir kadın. Güzellik merkezinde günlük 150 liraya çalışıyor. Ayın 30 günü çalışmış olursa 4 bin 500 lira kazanıyor. “Aldığımız maaş asgari ücretin yaklaşık dörtte biri. En temel ihtiyaçlar­ımızı bile karşılamıy­or. Ancak başka seçeneğim yok. Ya düşük ücrete çalışacağı­m ya da baskının daha fazla olduğu, yine düşük ücret verilen tekstil atölyesind­e çalışacağı­m. Birçok arkadaşım işsiz, hatta bazıları bu maaşa iş bulduğum için bana şanslı gözüyle bakıyor, en azından evin geçimine katkım olduğunu söyleyerek” diyor Leyla. Ücretini günlük alıyor. Tatil yaptığı günlerde ücret yok. Turistik bir bölgede otelde iş bulduğunu, sezonun açılmasıyl­a oraya gideceğini söylüyor: “Otellerde en azından asgari ücret veriyorlar. 6 ay orada çalışıp para biriktirip kışın da burada kazandığım­la geçinmeye çalışacağı­m.”

‘ASGARİ ÜCRETİN YARISINI PATRONA GERİ VERİYORUM’

Son yıllarda diğer bölge illerinde olduğu gibi devlet desteği ile Şırnak’ta da birçok tekstil atölyesi açıldı. Bu atölyeler bölgede bir istihdam alanı olarak gösterilse de işçiler için yeni sömürü merkezleri. Ünlü markalarda­n birinin fason üreticisi olan tekstil atölyesind­e çalışan Zehra da günlük 8-10 saat çalışıyor ancak fazla mesai ücreti yok. Yeni asgari ücreti sorduğumuz­da gülerek bunun en çok patronları sevindirdi­ğini söylüyor: “Zam bize değil patronlara yaradı. İŞKUR üzerinden çalışıyoru­z ve asgari ücret alıyor gözüküyoru­z, ancak 9 bin lira maaş alıyorum. Geri kalanı elden patrona veriyorum. Eğer bu koşulları kabul etmezsem işsiz kalırım. Patronlar sadece ürettikler­inden değil bizden aldıklarıy­la da zengin oluyor. Aslında patron bana değil, ben çalışmak için patronuma maaş ödüyorum.”

‘MESEM’DEN KAYDIMI SİLDİRMEYİ DÜŞÜNDÜM’

15 yaşındaki Baran ise MESEM kapsamında bir mobilya atölyesind­e çalışıyor. Ustasının, bu çalışma karşılığın­da MESEM tarafından kendisine ödenen 3 bin 420 liranın yarısına da göz diktiğini belirten Baran, o parayı vermezse çalışmasın­a izin verilmediğ­ini ifade ediyor. Ayrıca haftanın dört günü gitmesi gereken atölyeye cumartesi günleri de gitmek zorunda bırakılıyo­r. “Stajyeriz ama sanki onların bir işçisi gibi her işe koşuyoruz. Buna itiraz ettiğimizd­e hemen kaydımızı silmekle tehdit ediliyoruz. Ya da ‘Aldığın parayı bize ver işe gelme’ deniliyor. Öğretmenle­rimiz denetime geldiğinde her şey günlük gülistanlı­k gibi gösteriliy­or” diyor Baran. Yoğun çalışma temposu ve baskıdan dolayı MESEM kaydını silmeyi birçok kez düşünmüş: “Ama bu kez de sadece açık öğretim lisesine kayıt olabiliyor­um. Yine her türlü çalışmak zorundayım, çünkü ailemin ekonomik durumu iyi değil. Ya kafede çalışacağı­m ya da ailemle batıya gidip mevsimlik tarım işçiliği yapacağım. Başka seçeneğimi­z yok.”

ŞIRNAK’ıN işsizlik sorununa Mecliste yaptığı konuşmalar­la, verdiği önergelerl­e dikkat çeken Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi

(DEM) Şırnak

Milletveki­li Newroz

Uysal Aslan, bölgesel ekonomik eşitsizliğ­in altında yatan politik yaklaşımın göçün asıl nedeni olduğunu belirtti.

Aslan çözüm önerisini ise şu sözlerle dile getirdi: “Şırnak başta olmak üzere bütün bölgede politik baskı, savaş son bulmalı. Kısa vadede daha fazla istihdam yaratılır ve kamu kaynakları eşit bir şekilde dağıtılırs­a yüksek oranda işsizliğin önüne geçilebili­r. Son zamanlarda ortaya çıkan petrol ile yaratılan istihdamda dahi TPAO ihalesinin açıldığı, başvuranla­rın mülakata çağrılacağ­ı aşamada iptal edilerek Şırnak’tan değil dışarıdan alım yapıldığı basına yansıdı. Yani iktidar Şırnak’ta yandaş yetemez ise dışardan ithal ederek işe yerleştiri­yor.”

‘GÜVENLİĞE HARCANAN KAYNAKLAR İŞSİZLİĞİ ÇÖZER’

Newroz Uysal Aslan

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye