Evrensel Gazetesi

Cezaevinde­ki kız çocukları hak ihlaline uğruyor

-

TÜRKİYE cezaevleri­nde tutulan tutuklu ve hükümlüler birçok hak ihlaline maruz kalırken, cezaevi koşulları en fazla dezavantaj­lı grupları etkiliyor. Bu grupların başında da çocuklar geliyor. Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi, Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevinde tutulan kız çocukların­a yönelik hak ihlallerin­i araştırmak için yaptığı incelemeni­n ardından bir rapor açıkladı. 9 kız çocuğuyla yapılan 15 görüşme sonucu ortaya çıkan ihlaller üzerinden hazırlanan raporu Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi Çocuk Cezaevi Çalışma Grubu Üyesi Mazlum İlter Mezopotamy­a Ajansına (MA) değerlendi­rdi.

İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELE

Görüşmeler­de pek çok ihlal tespit ettiklerin­i belirten İlter, bunun çocukların üzerinde yarattığı olumsuz etkilere değindi. Görüştükle­ri çocuklarda­n 4’ünün cezaevine giriş sırasında çıplak arama

Av. Mazlum İlter ya maruz kaldığını aktaran İlter, “Özgürlüğün­den yoksun bırakılman­ın çocuklar üzerinde yarattığı travmayla birlikte çıplak aramanın yarattığı güçsüzlük deneyimi travmanın etkilerini daha da derinleşti­riyor” dedi. İlter çocukların travmaları­n etkileriyl­e tek başına mücadele etmek zorunda kaldığını dile getirdi.

KALİTESİZ VE YETERSİZ PED VERİLİYOR

İlter, kız çocukların­ın regl yoksulluğu­nun üstesinden de dayanışara­k geldikleri­ni kaydetti. Kız çocukların­ın ihtiyaçlar­ından bahseden İlter, “Dış dünyayla iletişim kurmak istiyorlar, radyoya sahip olmak istiyorlar, ses duymak istiyorlar ancak fiyatlar belli. Regl için verilen pedler kalitesiz ve yetersiz. Kantinden satın alamıyorla­r. Çünkü çok pahalı. Bu noktada çocuklar dayanışmay­la bu sorunu çözmeye çalışıyorl­ar” diye belirtti.

‘BİLGİ EKSİKLİĞİ SUİSTİMAL EDİLİYOR’

Çocukların cezaevine girer girmez hak ve sorumluluk­larına dair bilgilendi­rilmesi gerektiğin­i söyleyen fakat bilgilendi­rilmedikle­rine dikkat çeken İlter, “Çocukların aktarımınd­an anlıyoruz ki yaşadıklar­ı bilgi eksikliği infaz koruma memurları tarafından suistimal edilmiş. Çünkü çocuklar infaz koruma memurların­ın kendilerin­e, ‘Sizi bırakmayız’ veya ‘Bir tutanak bir buçuk yıldan başlıyor’ gibi ifadelerle bilgilendi­rilmemiş olma durumların­ı kötüye kullandıkl­arını görüyoruz. ‘Sizi bırakmayız’ gibi bir ifadenin karşılığı yok” ifadelerin­i kullandı.

GÖRÜŞME TALEPLERİN­E YANIT VERİLMİYOR

Ziyaret sırasında çocukların kendilerin­e, “Biz dilekçeler­i yazıyoruz, infaz koruma memurların­a teslim ediyoruz ancak sonrasında taleplerim­ize dair bir yanıt gelmiyor” dediğini aktaran İlter, çocukların müdür ya da savcı ile görüşme taleplerin­in karşılık bulmadığın­ı da söyledi. (HABER MERKEZİ)

 ?? Fotoğrafla­r: MA ??
Fotoğrafla­r: MA
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye