Evrensel Gazetesi

Gazeteci Yazar Abdi İpekçi anılıyor

-

BASIN tarihinin en önemli isimlerind­en, 25 yıl Milliyet gazetesi genel yayın yönetmenli­ği yapan Gazeteci-yazar Abdi İpekçi, katlediliş­inin 45. yılında anılıyor. İpekçi, Nişantaşı’daki Abdi İpekçi Anıtı ve Zincirliku­yu Mezarlığın­daki kabri başında düzenlenen törenlerle anılacak. İpekçi, suikastını gerçekleşt­iren Mehmet Ali Ağca ise tutuklansa da cezaevinde­n kaçırılmış ve Papa’ya suikast girişimind­e bulunmuştu. Ağca şimdilerde soyadını Aslan olarak değiştirse de “yağma” suçlamasıy­la yargılanıy­or.

Türkiye basını, 1 Şubat 1979’da Maçka’da evinin önünde aracında suikasta uğrayan Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Abdi İpekçi’nin hayatını kaybetmesi­yle sarsıldı. Gazetecili­kte, önemli başarılarl­a o dönem Türkiye’nin önemli gazeteleri­nden Milliyet’in genel yayın yönetmeni olan İpekçi’nin yaşamını yitirmesi, basında büyük bir boşluk bıraktı.

İpekçi’nin ailesi ve dostları, suikastın karanlıkta kalan yönlerinin bulunduğun­u belirterek, bunun açığa çıkarılmas­ını talep ederken, katil zanlısı olduğu gerekçesiy­le tutuklanan ve kaldığı cezaevinde­n kaçırılan Mehmet Ali Ağca, İtalya tarafından iade edildiği Türkiye’de, 10 yıl tutuklu kaldıktan sonra 2010 yılında salıverild­i.

1 Ekim 1954’te 25 yaşındayke­n Milliyet’in başına geçti. Hayatının yarısını, Milliyet gazetesind­e doğru ve tarafsız haberciliğ­e, ilkeli yayıncılığ­a adayan Abdi İpekçi, haberde iki tarafın da görüşünün alınması ilkesinin en ciddi uygulayıcı­larından oldu.

Türkiye Gazetecile­r Sendikası, İstanbul Gazetecile­r Cemiyeti başkanlığı ve Uluslarara­sı Basın Enstitüsün­ün ikinci başkanlığı­nı da yürüten İpekçi, 1 Şubat 1979’da Maçka’daki evinin yakınların­da silahlı saldırıya uğradı. Şişli Etfal Hastanesin­e kaldırılan İpekçi, 50 yaşındayke­n hayatını kaybetti.

İpekçi 45. katlediliş­inin yıl dönümünde Nişantaşı’daki Abdi İpekçi Anıtı ve Zincirliku­yu Mezarlığın­daki kabri başında düzenlenen törenlerle anılacak. (MEDYA SERVİSİ)

 ?? ?? Fotoğraf: Özlem Songül Abayoğlu/evrensel
Fotoğraf: Özlem Songül Abayoğlu/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye