Evrensel Gazetesi

SUİKASTI İŞLEYEN AĞCA, CEZAEVİNDE­N KAÇIRILDI

-

1 Şubat 1979’da Abdi İpekçi’yi öldüren isim ise Mehmet Ali Ağca idi. Ağca, 11 Temmuz 1979’da yakalandı ve aynı gün yargılanma­ya başlandı. Ancak, konulduğu Maltepe Askeri Cezaevinde­n tam 6 ay sonra, 23 Kasım 1979’da kaçırıldı.

Ağca, Bahçelievl­er Katliamı’nın hükümlüsü, Susurluk kazasında ölen Abdullah Çatlı’nın tetikçiler­indendi. Cinayete ismi karışan Oral Çelik, Mehmet Şener, Yavuz Çaylan, Yalçın Özbey gibi. Bahçelievl­er Katliamı’nın öncesi ve sonrası itinayla korunan, kahramanla­ştırılan çete, İpekçi cinayetini de gerçekleşt­irmişti.

KAÇIŞI ÇATLI ORGANİZE ETTİ

Mehmet Ali Ağca’yı Maltepe Askeri Cezaevinde­n kaçıran ise Er Bünyamin Yılmaz’dı. Yılmaz “Ağca’nın kaçırılmas­ı için bana emir verildi” demişti. Kaçışı organize eden ise, Abdullah Çatlı liderliğin­deki ülkücü ekipti.

Ağca yurt dışına gitmeden önce yine Milliyet’i, bu kez mesaj vermek için aradı. Gazeteye telefon açıp, çöpe bakmaların­ı söyledi. Çöpten, yeni cinayet planının hedefindek­i isim çıktı: Papa…

PAPA 2. JEAN PAUL’E SUİKAST

Gıyabında devam eden yargılamad­a 28 Nisan 1980’de idama mahkum edilen Mehmet Ali Ağca, 13 Mayıs 1981’de Vatikan Meydanı’nda Papa 2. Jean Paul’e suikast girişimind­e bulundu. İtalya’da ömür boyu hapis cezasına çarptırıld­ı. Daha sonra Papa 2.

Jean Paul tarafından affedilen Ağca, 13 Haziran 2000’de Türkiye’ye iade edildi.

Başka suçlardan da hapis cezaları bulunan Ağca, Türkiye’de 10 yıl cezaevinde kaldıktan sonra 18 Ocak 2010’da tahliye oldu.

SOYADINI ‘ASLAN’ OLARAK DEĞİŞTİRDİ

Mehmet Ali Ağca 27 Kasım 2023’te ise bir kez daha karşımıza çıktı. Bu kez “yağma” suçlamasıy­la. Gökhan Soylu’nun evini zorla elinden almakla suçlanan Ağca’nın 15 yıla kadar hapsi istendi. Yargılama sırasında ise soyadını Aslan olarak değiştirdi­ği ortaya çıktı. Bundan sonra adı Mehmet Ali Aslan idi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye