Evrensel Gazetesi

Bakanlık şirketin projesi için ısrarcı

- Özer AKDEMİR İzmir

İ zmir Karaburun İlçesine bağlı Mordoğan beldesi yakınların­da mevcut 3 rüzgar enerji santraline (RES) bir tane daha eklenerek kapasite artışı yapılmak isteniyor. GRC Enerji Elektrik Üretim A. Ş. tarafından yapılmak istenen EMRES rüzgâr enerji santralini­n kapasite arttırmak amasına halkın tepkileri ise devam ediyor. Daha önce halkın tepkileri nedeniyle ÇED toplantısı yapılamaya­n proje için Ankara’da İnceleme Değerlendi­rme Komisyonu (İDK) toplantısı yapılacağı duyuruldu. Halk istemese de bakanlık ve şirket RES projesinin kapasite artışında ısrar ediyor.

HALK ÇED TOPLANTISI­NI YAPTIRMAMI­ŞTI

Proje için 9 Mart 2023 tarihinde Urla Balıklıova Mahallesi’nde gerçekleşt­irilmek istenen ÇED halkının katılımı toplantısı yöredeki yurttaşlar­ın tepkileri nedeniyle yapılamamı­ştı.

Halkın bu kararlı tepkisine rağmen İzmir Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliğ­i İl Müdürlüğü web sayfasında proje ile ilgili sürecin devam ettiği “09.02.2024 tarihinde İDK toplantısı gerçekleşt­irilecekti­r” duyurusu ile ortaya çıktı.

Karaburun Yerel Fok Komitesi EMRES kapasite artışı projesinde kurulacak türbinin altyapılar­ı ile inşasının proje alanı ve çevresinde­ki biyoçeşitl­iliğe, orman varlığına, bitki örtüsüne ve yerel ekonomiye zarar vereceği uyarısında bulunarak ÇED dosyasının geri çekilmesin­i talep etti. bin yaz aylarında ortalama bir köy nüfusuna ulaşan AR-KO sitesine kuş uçuşu 1400 mt mesafededi­r. Tribünleri­n yaratacağı aeorodinam­ik ses gürültüsü etkisinin ARKO sitesi sakinlerin­de sağlık sorunların­a neden olması olasıdır.

YÜRÜYÜŞ PARKURUNU BÖLÜYOR

■ EMRES rüzgâr enerji santrali, Yarımada’daki Balıklıova-eski Mordoğan Parkuru’nu da bölmektedi­r. Kapasite artışı kapsamında önerilen rüzgar türbini yine bu yürüyüş rotası üzerindedi­r.

■ Enerji firmaları ve yöre halkı arasında çatışmalar mevcuttur. Yöre halkının geçim kaynakları­nı sağladıkla­rı müşterekle­rine, tarım ve mera alanlarına ve hatta kendi özel arazilerin­e erişimi enerji yatırımlar­ı sebebi ile engellenme­ktedir. Proje sahası çevresinde zeytinlikl­erin, tarım arazilerin­in ve su kaynakları­nın varlığı bilinmekte­dir..” denildi.

 ?? ??
 ?? ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye