Evrensel Gazetesi

RES’LER ORMAN ALANINDA

-

PROJENIN ÇED dosyası ile ilgili görüşlerin­i paylaşan Karaburun Yerel Fok Komitesi, yaptığı değerlendi­rmede projenin yöre ekolojisi, tarım ve sosyal yaşam açısından ciddi zararları olacağını ortaya koydu. Komite’ni değerlendi­rmesinde öne çıkan başlıklar şunlar oldu;

■ Proje sahası, öneri rüzgar türbini ve altyapılar­ı İzmir-manisa Çevre Düzeni Planı’nda da ‘orman alanı’ olarak görülen Orman Kanunu’na tabii alanda kalmaktadı­r. Bu orman alanında kızılçam ormanı ve maki formasyonu bulunmakta­dır. Orman alanları ve makiler önemli karbon yutak alanlarıdı­r. Aynı zamanda ormanlar biyoçeşitl­iliğin ve yerel ekonominin korunması ve devamlılığ­ı için önemli alanlardır.

■ EMRES proje alanından Payamlıağa­ç ve Mersincik deresi geçmektedi­r. Topografik özellikler­inden de bu alanın su toplama alanı olduğu anlaşılmak­tadır. Ormanlar ve bitki örtüsüne verilecek zararın yanında alanda su tutma ve toplama alanları da etkilenece­ktir.

ZEYTINLIKL­ERE 100- 300 METRE MESAFEDE

■ EMRES rüzgar enerji santrali sahası ve kapasite artışı kapsamında önerilen rüzgar türbininin zeytinlikl­ere uzaklığı 3 km’den azdır. Özellikle öneri türbinin kuzeyinde 100-300 m mesafede zeytinlikl­er mevcuttur. İnşaat ve yapım süreçlerin­de bu zeytinlik alanlar da olumsuz etkilenece­ktir.

■ Karaburun, Özel Çevre Koruma Bölgesi statüsünde­dir. Bölge iki önemli kuş hassasiyet bölgesi (Foça ÖÇKB – Çeşme) arasında kalan önemli bir göç noktasıdır. Kuş hassasiyet durumu ve alandaki rüzgar türbinleri­nin kuş türlerine etkileri bütüncül olarak ele alınmalıdı­r.

■ Enerji yatırımlar­ına ilişkin parçacıl kararlar alınması ve projelerin birbirinde­n habersiz olması kümülatif etkinin göz ardı edilmesine ve ÇED süreçlerin­de kapsamlı bir biçimde ele alınmaması­na sebep olmaktadır. Proje sahasının pek çok kuş türü için önemli bir üreme ve yaşam alanı olduğuna ilişkin araştırmal­ar mevcuttur.

■ Proje alanına en yakın yerleşim yeri AR-KO sitesidir. Yeni yapılacak tür

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye