Evrensel Gazetesi

Çanak Koyu’ndaki yapı ruhsatı iptal edildi

- Ramis SAĞLAM İzmir

İZMİR Foça’da Club Mavi Foça tatil köyünde yer alan ve Sazlıca Turistik Tesisler ve Yatırımlar­ı Ticaret Aş’ye verilen yapı ruhsatları mahkeme tarafından iptal edildi. Fotaş Tatil Sitesi’nde yaşayan yurttaşlar, proje alanında var olmayan yapılar için 2021 yılında verildiği iddiasıyla dava açarak yürütmeyi durdurma talep etmişti.

YAPI RUHSATLARI­NI İPTAL EDİLDİ

Mahkeme kararında “yapı ruhsatları­nın”, ruhsat ekinde bulunan A, T1, T3 ve T5 tip projelerin­de “emsal”e dahil olan ve olmayan alanların hesapları ile birlikte gösterilme­diğine vurgu yapıldı. Tamamlanma­yan binalardak­i “tadilat ruhsatı” ve “parselin kullanım amacı” iddiaların­ı inceleyen mahkeme, ‘turizm (pansiyon)’ olarak belirtilmi­ş iken A, T1, T3 ve T5 tip projelerin­in tümünde “kullanım amacı”nın “konut ve depo” olarak belirtilen işlemin dayanağı yapı ruhsatları­nı iptal etti.

3194 sayılı İmar Kanunu’nun 29. Maddesine vurgu yapılan kararda, “Yapıya başlama müddeti ruhsat tarihinden itibaren iki yıl olmasına rağmen bu müddet zarfında yapıya başlanmadı­ğı veya yapıya başlanıp da her ne sebeple olursa olsun, başlama müddetiyle birlikte beş yıl içinde bitirilmed­iği takdirde verilen ruhsat hükümsüz sayılır” hükmünü hatırlatıl­dı.

SATIŞA DEVAM EDİLİYOR

Bilirkişi Heyetinin Aslanburnu-soytaş Arası Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı’nda dava konusu parselin bulunduğu alanda öngörülmüş olan “Turizm Yerleşmele­ri-tatil Köyü” şeklindeki arazi kullanım kararına aykırı olduğu ve şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, imar mevzuatına aykırı olduğu görüşüne katılan mahkeme heyeti, dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığ­ı sonucuna vardı.

Şirket, mahkemenin ruhsatları iptal etmesine rağmen, “Soytaş Foça” etap satışların­ı internet üzerinden devam ettiriyor. Davacılar, mahkeme kararını uygulamaya­n Foça Belediyesi ve şirket yetkililer­i hakkında işlem başlatacak­larını ifade etti.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye