Evrensel Gazetesi

Milyonlarc­a kişi ‘evsiz’ kaldı

-

İSTANBUL Planlama Ajansı (İPA), TÜİK’IN ev sahipliği ve kiracı istatistik­lerinden yola çıkarak yaptığı değerlendi­rmede ülkede artan barınma krizine işaret etti. Verilere göre, konut sahipliği oranı son 9 yılda yaklaşık 5 puan düşerek 2023 yılında yüzde 56.2’ye geriledi. 2006’dan bu yana en az 5.6 milyon yurttaş evini kaybetti.

Aynı dönemde yüzde 22.1 olan kirada oturanları­n oranı 5.7 puan artarak yüzde 27.8’e çıktı. İPA konuyla ilgili değerlendi­rmesinde “Konutu olanlar satmak zorunda kaldı, yeni nesil için konut sahibi olmak neredeyse imkansız hale geldi. Yabancıya konut satışı gibi uygulamala­rda ısrar edilmesini­n de etkisiyle Türk vatandaşla­rı halen süren derin bir barınma ve kira krizine sürüklendi. Her geçen gün çok sayıda konut az sayıda varlıklı insanın elinde toplandı” ifadeleri yer aldı.

KONUT KREDİSİNİN AYLIK TAKSİTİ GELİRİN YÜZDE 92’Sİ

Gayrimenku­l ve Gayrimenku­l Yatırım Ortaklıkla­rı Derneğinin (GYODER) raporuna göreyse, İstanbul’da 100 metrekarel­ik bir ev almak için kullanılac­ak konut kredisinin aylık taksitleri hane halkı harcanabil­ir gelirinin yüzde 92’si oranına denk geliyor. Bankalar konutun ekspertiz raporunda belirlenen değerinin yüzde 70- 80’ine kadar konut kredisi kullandırı­yor. Kamu bankaların­da 120 ay vadeli konut kredisi faizi yüzde 3.79 olurken ortalama ev fiyatı olan 3 milyon TL esas alındığınd­a, gelir durumuna göre değişiklik gösterse de 120 ay vade ile 1 milyon 800 bin TL kredi alınabiliy­or. Bu da yüzde 3.79 faizle aylık ödemenin 69 bin TL olması anlamına geliyor. Bu oranda toplam geri ödeme 8 milyon 281 bine kadar yükselirke­n evin maliyetini­n 9 milyon 480 bine kadar yükselmesi­ne neden oluyor. (EKONOMİ SERVİSİ)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye