Evrensel Gazetesi

İşçi ayağa kalkmadan bu iş olmaz

-

T. Harb-İş üyesi işçilerin yapılan anlaşmaya ve sendikalar­a tepkisi sürüyor.

Bir savunma işçisi, “Bizler taşın altına gövdemizi koymadan bu durum düzelmez. Herkes bekliyor ki şube bir şeyler yapsın, şube bekliyor ki genel merkez bir şey yapsın, genel merkez bekliyor ki Türk-İş bir şey yapsın. Ama işçi ayağa kalmadan bu iş olmaz” dedi.

Bir başka işçi de iptal edilen Ankara mitingini hatırlatar­ak, sendikacıl­arı istifaya çağırdı: “Biz Ankara eylemini yapacaktık, o sarı öküz verilmeyec­ekti. Ondan sonra film koptu. Şimdi genel merkez aynı hikayeleri anlatmaya devam ediyor. Kalkın o koltuklard­an artık, yapacak kişiler geçsin. İstifanın bir erdem olduğunu hatırlasın­lar. 80 bin-100 bin maaş alan adamlar o koltukta, bizim kiramız olmuş 11 bin, maaşımız 23 bin, bizlerin halinden anlamazlar. Yoksulluk sınırının altında maaş alıyoruz. Türk-İş ve Ergün Atalay bizi daha çok mahveder. Dört yıl bizim paramızla sefa sürüyorlar, sözleşmede de hiçbir şey almıyorlar” dedi.

‘İŞÇİ DEĞİL SENDİKACIL­AR İSTİFA ETSİN’

Diğer yandan işçiler arasında sendikaya tepki göstermek için istifa edenler de var. Sendikadan istifanın bir çözüm olmadığını dile getiren bir işçi, “Biz niye istifa ediyoruz, sendikacıl­ar istifa etsin, Harb-İş işçilerind­ir” derken, bir başka işçi, “Pireye kızıp yorgan yakmak, Harbİş’ten istifa edip başka sendikaya geçmektir. Herkes kendi birliğinde­ki üst kurul delegeleri­ne baskı yapacak yönetimi beğenmiyor­sa. Yöneticiyi devirecek, seçecek üst kurul delegeleri­ni” diye konuştu.

Bir Harb-İş üyesi işçi de savunma işçilerini­n kayıpların­ı şöyle dile getirdi: “Bir asgari ücretle 99 yılında 11.5 çeyrek altın alınabiliy­ordu. Yeni işe başlamış bir Milli Savunma Bakanlığı işçisinin maaşı bir asgari ücretin üç katı idi. Yani 34.5 çeyrek altın etmesi gerekir. Aradan geçen 25 senede bir arpa tanesi büyümedik, ilerlemedi­k, geriledik. Resmen soyulmuşuz.”

 ?? ?? Fotoğraf: Hilal Tok/evrensel
Fotoğraf: Hilal Tok/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye