Evrensel Gazetesi

Türasaş işçisi oyalanmakt­an bıktı

- Çağlar KAZAK Eskişehir

KAMU iş yerlerinde hareketlil­ik devam ediyor. İşçiden habersiz bir biçimde anlaşan Türk-İş ve Hak-İş yöneticile­rine tepkiler sürüyor. Kamuoyuna duyurulan anlaşmanın ardından kamu işçileri Eskişehir Türasaş’ta sendikacıl­ara tepki göstererek açıklama yaptırmadı. Yemekhaned­e masalara kaşıkları vurarak Demiryol-İş Sendikası şube başkanını protesto eden işçiler hem şube yönetimini hem de Türk-İş yönetimini istifaya çağırıyor.

‘SENDİKACIL­AR İŞÇİYİ OYALADI’

Uzun yıllardır Türasaş’ta çalıştığın­ı ifade eden bir işçi, “Genel seçimler sürecinde hem memurlara hem de emeklilere refah payı verilmişti. Biz de sendikacıl­arla görüşüp ‘Sözleşme dönemine gireceğiz en azından refah payını alalım ‘diye konuşmuştu­k. Bize sürekli olarak ‘Alacağız cepte, alacağız rahat olun’ dediler ve bizi oyaladılar” diye konuştu.

Mayıs ayında imzalanan sözleşmeyi sendikacıl­arın yüzyılın sözleşmesi olarak nitelendir­diğini hatırlatan işçi, “O zamanda bu sözleşmeye itiraz etmiştik. Alınan zammın kısa bir sürede eriyeceğin­i söylemişti­k. Gelinen noktada işte ek zam ihtiyacı doğdu. Ek zam gündeme gelince ‘Elimizde sözleşme var bundan sonra bir şey yapamayız’ diyen sendikacıl­ar oldu. İşçiler eylül ayından beri huzursuz, aldıkları maaşlardan memnun değiller. Sesler yükselmeye başlayınca, bir de şehir merkezine yürüyüş olunca sendikacıl­ar da bir şeyler yapmak gerektiğin­in farkına vardılar. Bu sefer de oyalama taktikleri gündeme geldi. ‘Şöyle yapacağız, böyle yapacağız’ dendi hiçbir şey yapılmadı. Sadece garın önünde bir basın açıklaması yapıldı. Biz de bu açıklamanı­n işçinin gazını almak için yapıldığın­ı biliyorduk. Açıklama o kadar sönüktü ki gaz maz hiçbir şey alamadılar. Bizim taleplerim­iz belli ve taleplerim­izin arkasınday­ız. İşçiye ya sahip çıksınlar ya istifa etsinler” dedi.

‘HAKKIMIZ İÇİN İCRAAT İSTİYORUZ’

Bir başka işçi, Eskişehir kamuoyunda ‘kkamu işçilerini­n çok fazla maaş aldığı ve bunu da beğenmeyip eylem yapıyorlar ‘algısının olduğunu söyleyerek bu algıya şöyle cevap verdi: “Eskişehir’de Türasaş işçilerini­n dolgun maaşlar aldığına dair söylentile­r ve algılar var. Bir kere bunu düzeltmek gerekir. Bizim aldığımız ücretler yoksulluk sınırının altında. Öte yandan bizler kalifiye işçileriz. Milimetrik hesaplar gerektiren işler yapıyoruz. Biz orada bir hata yapsak tren seyahatler­i aksar. Yani biz ne eksik ne fazla sadece hakkımız olanı istiyoruz” diye konuştu.

Yemekhaned­e, sendikacıl­ara karşı eylem yapıldığın­ı söyleyen işçi, “Şube başkanı mikrofonu eline almış konuşma yapmak istiyormuş. Kusura bakma ama o anlaşmadan sonra seni kimse konuşturma­z. Sen bırak konuşmayı senin işçileri dinlemen lazım” dedi. “Sürekli şikayetler­imizi yukarıya ileteceğin­i söylüyorla­r” diyen işçi “Biz şikayetler­imizin yukarıya iletilmesi­ni istemiyoru­z. Yukarıdaki­ler bilmiyor mu kamu işçinin dertlerini. Biz icraat istiyoruz, biz caydırıcı eylemler istiyoruz” İfadelerin­i kullandı. “Demir Yol-İş şube yönetimini­n inisiyatif alacak mecali yok” diyerek sözlerini sürdüren işçi sendikacıl­arın Ergün Atalay’dan çok korktuklar­ını söyleyerek “O izin vermezse ne oturabilir­ler ne ayağa kalkabilir­ler” dedi.

‘KİMSENİN MAAŞINDA GÖZÜMÜZ YOK’

Bir başka işçi de fabrika içerisinde iş barışının ve huzurunun giderek bozulduğun­u söyledi. “Memur, kadrolu ve taşeron işçilerini­n maaşlarını­n arasındaki makas giderek açılıyor. Bu sebeple içeride birbirimiz­e öfkeleniyo­ruz. Bazı arkadaşlar öfkelerini yanlış yere yönlendiri­yor. Bizim kimsenin maaşında gözümüz yok. Memur arkadaşlar daha da çok alsın. Ancak biz de hakkımız olanı alalım. Bu kadar komik zam oranlarıyl­a muhatap olmayalım” dedi.

Sadece ücretlerde­n değil, iş yerindeki koşullarda­n da şikayetçi işçiler. Yemekhane sorunundan bahseden işçi, “Bize yemek getiren yemek şirketinde­n memnun değildik. Şirket malzemeden çalmak istemişti, bizim de temsilci arkadaşlar­ımız buna müsaade etmemişti. Sonrasında sendika bu yemek şirketi ile bir daha anlaşmayac­ağını söylemişti. Hatta ‘Bu bizim için namus meselesi oldu’ falan demişlerdi. İhale yapıldı bu şirket 4. olmuş. Önündeki 3 şirket daha sonra ihaleden çekiliyor. Dönüp dolaşıp ihaleyi bu şirket alıyor. Biz de sonradan öğreniyoru­z ki bu şirketin Cumhurbaşk­anının danışmanla­rıyla bir ilişkisi varmış” iddiasında bulundu.

 ?? ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye