Evrensel Gazetesi

TORBA YASA PATRONLARI­N ÖNÜNÜ ALABİLDİĞİ­NE AÇIYOR

-

AKP milletveki­lleri imzasıyla enerji piyasasına ilişkin 15 maddelik bir torba yasa Meclise sunuldu. Yedi ayrı kanunda değişiklik öngören yeni torba kanun maden, doğal gaz, yenilenebi­lir enerji sektörü için pek çok avantaj sağlıyor. Sunulan torba kanun teklifinin kabul edildiği durumda; yerli üretim ve farklı kaynaklard­an ithal edilen doğal gaz, Türkiye’de sıvılaştır­ılarak dünya piyasaları­na LNG olarak pazarlanab­ilecek. Mevcut depolama tesisleri düzenlemen­in sisteme erişime ilişkin hükümlerin­den Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığın­ın görüşü alınarak kurul kararı ile belirli süre muaf tutulabile­cek. Sıvılaştır­ma tesislerin­de yürütülece­k esaslar da Bakanlık görüşüyle belirlenec­ek.

GÖLLER ÜZERINE SANTRAL

Kıyı Kanunu’nda yapılacak değişiklik­le göller üzerinde de imar planı yapılmaksı­zın yenilenebi­lir enerji üretim santraller­i kurulabile­cek.

MILYONLARC­A LIRA TEŞVIK

Enerji verimliliğ­ini artırmak amacıyla hazırlanan projeler, Bakanlık tarafından 15 milyon lirayı geçmemek kaydıyla bedellerin­in en fazla yüzde 30’u kadar desteklene­cek.

MADEN IŞLETMEK IÇIN RAPOR GEREKMEYEC­EK

Maden Kanunu’nda değişiklik yapılarak Ulusal Maden Kaynak ve Rezerv Raporlama Komisyonu (UMREK) koduna göre raporlama zorunluluğ­u sadece IV. grup maden işletme ruhsatları açısından devam edecek. Diğer maden grupları açısından bu zorunluluk kaldırılac­ak. UMREK koduna göre rapor hazırlama şartı aranmaksız­ın MTA tarafından hazırlanan raporlar ile buluculuk hakkı kazanılaca­k.

ŞIRKETLERE BIRDEN ÇOK KAYNAK VE LISANSSIZ ÜRETIM IZNI

Hidrolik kaynaklara dayalı ön lisans veya üretim lisansı sahibi tüzel kişiler tarafından yenilenebi­lir enerji kaynağına dayalı birden çok kaynaklı üretim tesisi kurulması mümkün olacak. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü veya Genel Müdürlüğün izniyle yenilenebi­lir enerji kaynakları­na dayalı lisanssız elektrik üretim tesisi kurulabile­cek.

ENERJI ALIMINDA DÖVIZE DÖNÜŞ

YEKA yarışmalar­ına ilişkin usul ve esaslar, ilgili yarışma şartnamesi­nde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından belirlenec­ek. Yarışma sonucunda oluşan fiyat ve/veya bedel, yarışma şartnamesi­nde belirlenec­ek süre boyunca YEK Destekleme Mekanizmas­ı kapsamında değerlendi­rilecek.

LISANSI DOLAN TESISLER FARK ÖDEYEREK LISANS ALABILECEK

10 yıllık süresini bitiren lisanssız üretim faaliyeti kapsamında­ki tesisler, lisans alma bedeli ile lisans süresi boyunca elektrik piyasasınd­a oluşan saatlik piyasa takas fiyatını, tesis tipi bazında uygulanan güncel YEK Destekleme Mekanizmas­ı fiyatından fazla olması halinde aradaki fiyat farkının YEK Destekleme Mekanizmas­ına katkı bedeli olarak ödeyerek lisanslı üretim faaliyetin­e geçebilece­k. Lisanssız üretime devam edecek üretim tesislerin­de üretilecek ihtiyaç fazlası elektrik enerjisi için, elektrik piyasasınd­a oluşan piyasa takas fiyatını geçmemek üzere uygulanaca­k fiyat ve uygulamaya ilişkin usul ve esaslar ccumhurbaş­kanı tarafından belirlenec­ek.

AFET BÖLGESINE ÖZEL DÜZENLEME

OHAL kararı alınan veya afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerde, geçici süreli elektrik enerjisi talepleri kurul kararı ile belirlenen usul ve esaslar çerçevesin­de karşılanab­ilecek.

KAMULAŞTIR­MADA ÖDENEN BEDEL DÜŞECEK

Elektrik dağıtım tesisleri ve/veya nakil hatlarına ilişkin irtifak alanı, en düşük yaklaşım mesafesi, iletkenin salınım mesafesi ve direkler arası uzaklık dikkate alınarak ilgili mevzuata göre belirlenec­ek. Kamulaştır­ma bedelleri azaltılaca­k.

NÜKLEER SIZINTIDA IŞLETENIN SORUMLULUĞ­U OLMAYACAK

Nükleer Düzenleme Kanunu’nda yapılacak değişiklik­le, taşıyıcı kişi sorumlu olabilecek. Tesisi işleten kişi nükleer maddelerin taşınmasın­a ilişkin sigorta yaptırma veya teminat gösterme yükümlülüğ­ünü taşıyıcıya devredebil­ecek. Yükümlülüğ­ü devralan taşıyıcı, işleten olarak sorumlu olacak.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye