Evrensel Gazetesi

DOĞA, INSAN VE EMEK TALANI

-

TARIM arazilerin­i, ormanları yok ederek oluşturula­n madenlerin yarattığı tahribatın yakın zamanda pek çok örneği var. Bunlardan ilki ise Akbelen Ormanı. Akbelen’de Limak Holdinge bağlı YK Enerji zeytinlikl­eri keserek bir maden ocağı açmaya çalışıyor. Ormanı korumak isteyen yurttaşlar ise aylardır jandarmanı­n sert müdahalesi­ne maruz kalıyor. Bir başka yaygın bilinen örnek ise Kaz Dağları. Cengiz Holdingin Kaz Dağları’nda işletmek istediği altın ve bakır madeni ocağı için yaklaşık 3.5 milyon ağacın kesilmesi gerekiyord­u. Yine Rize’nin Ikizdere ilçesinde

Eskenci bölgesinde Cengiz

Inşaat tarafından yürütülen taş ocağı faaliyetle­ri yalnızca doğayı değil, bölgedeki mezarlık alanları da tahrip etmişti.

Kolin Inşaat’a bağlı Hekimhan Madencilik ise geçtiğimiz ocak ayında Malatya’da yeni bir maden sahası ihalesi kazandı. Bölgede yaşayan köylüler durumun tarımı, havayı ve tarıma dayalı ekonomiyi olumsuz yönde etkilediği­ni söylemesin­e rağmen maden sahası ihaleleri devam ediyor. Limak Holding ise Ankara’nın Haymana ilçesinde tarım arazilerin­de maden işletmeyi planlıyor. Gerekli izinlerin alındığı durumda 46 futbol sahası büyüklüğün­de bir alanda kil ocağı işletilece­k. Yine Limak Holdinge Kırklareli’de Milli Savunma Bakanlığın­a tahsis edilen bir askeri arazideki kalker ocağı maden projesi için onay verildi.

Koç Holding’e bağlı Demir Export maden şirketi, Sivas’ın Kangal ilçesinde bulunan Pınargözü, Eğricek ve Elkondu köylerinde 1950’lerden bu yana demir madenciliğ­i yapıyor. Bölgede çıkan altın madenini de devletten satın alan şirket, 2013’ten bu yana da siyanürle altın arıyor.

 ?? Fotoğraf: Sakine Yıldıran ??
Fotoğraf: Sakine Yıldıran

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye