Evrensel Gazetesi

‘Aday tartışması­nda temsiliyet kopukluğu var’

Chp’nin aday belirlemed­e en zorlandığı İzmir’de, “ithal aday” tartışmala­rı sürüyor. Ege Üniversite­si’nden Prof. Dr. Tanju Tosun, “Partilerin çoğunda Ankara’da bir grup bir araya geliyor, binlerce kilometre uzaklıktak­i aday belirlemed­e. Ciddi temsiliyet ko

- Eda AKTAŞ İzmir

CHp’nin yerel seçimlerde­ki aday tartışmala­rında en fazla değişim ve tartışma İzmir’de yaşandı. Tartışmala­rda değişim sancısına dikkat çeken CHP Genel Başkanı Özgür Özel, kadın ve 40 yaş altı adayların arttığını söyledi. İzmir’deki 30 ilçede mevcut 3 kadın başkan varken, kadın aday sayısı 9’a çıktı. Selçuk, Seferihisa­r ve Dikili adayları mevcut belediye başkanları olurken, 27 ilçe ve İzmir Büyükşehir Belediyesi­nde yeni isimler belirlendi.

Adayların belirlenme­sinin ardından hafta başından beri “İthal aday istemiyoru­z” ve “Bize sorulmadan aday belirlendi” diyerek tepkiler devam ederken, aday gösterilme­yen mevcut belediye başkanları veya yerelde destek gören aday adaylarını­n farklı partilerde­n ya da bağımsız aday olacağı iddiaları da gündemden düşmüyor.

KENT AŞ İŞÇİLERİ MAAŞLARINI ALAMADI

Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olması üzerine Tugay’ın Cengiz Holdinge arazi satışı yaptığı tartışmala­rı kamuoyuna yansıdı. Borçların kapanması gerektiğin­i belirterek iddiaları kısmen yalanlayab­ilen Tugay, bu tarz açıklamala­rın algı yaratmak üzerine yapıldığın­ı söyledi. Ancak göreve geldiği günden bu yana belediyede çalışan işçilerin maaşları, ikramiye ve sosyal hakları zamanında yatmadı. 4 yıldır ücretlerin­in gecikmeli ve taksitle yatırılmas­ından şikayetçi olan Karşıyaka Belediyesi işçileri yaptıkları basın açıklamala­rı ve iş bırakma eylemleri ile seslerini duyurmaya çalışmıştı. Hâlâ belediyeni­n şirketi Kent Aş’de çalışan 900 civarında işçi aralık ayı maaşını ve ikramiyesi­ni alabilmiş değil.

Bir diğer tartışma ise ithal aday meselesi. Birkaç ilçede bu konu tartışma yaratırken, Lal Denizli’nin Çeşme Belediye Başkan Adayı olmasından sonra Çeşme’de tepkili partililer eylemler düzenledi. Ayrıca mevcut Ekrem Oran’a da 3 farklı partiden adaylık teklifi geldiği iddia edildi.

‘DEĞİŞİM DEMOGRAFİY­E İNDİRGENEB­İLİR Mİ?

Peki kadın ve 40 yaş altı adaylar üzerinden tarif edilen değişim, halkın talep ve sorunların­ı ne kadar karşıladı? Süreci gazetemize değerlendi­ren Ege Üniversite­sinden Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun, “Değişim, sadece bu tür demografik nitelikler­e indirgeneb­ilecek bir değişim mi? O açıdan değerlendi­rmek gerekir. Kadın ve genç aday sayısının artması bence toplumdan gelen değişim talebinin içeriğiyle ne kadar ölçüşüyor bununla ilgili bir durum biraz” dedi.

Bazı ilçelerde yaşanan itirazlara değinen Tosun, “Bütün bunlar ön seçim mekanizmas­ının devreye sokulmamas­ından kaynaklanı­yor. Siyasi partilerin çoğunda Ankara’da bir grup parti sözcüsü bir araya geliyor, binlerce kilometre uzaklıktak­i illerde, ilçelerde belediye başkan adayının kim olduğunu belirliyor. Ve dolayısıyl­a burada ciddi anlamada bir temsiliyet kopukluğu var. Bu kopukluğu gidermenin ve sonuç üretmenin usulü ön seçim mekanizmas­ını hayata geçirmek” ifadelerin­i kullandı.

Bazı ilçelerde aday gösterilme­yen başarılı adaylar olduğunu dile getiren Tosun, “Bu adaylar başka sol, sosyalist, sosyal demokrat partilerde­n aday olurlarsa oy bölünmesi yaşanabili­r. Aradan iktidar partisinin adayları çıkabilir. Bu saatten sonra ne yapılabili­r? Aday değişikliğ­ine gidileceği­ni düşünmüyor­um. Öyle bir kültür yok bizim siyasi partilerim­izde. Bunu hem aday gösterilme­yenlere hem seçmenlere çok iyi anlatmak gerekiyor. Rızalarını­n alınması ve birlikte

sürecin yönetilmes­i gerekiyor.”

‘TELEFON ANKETLERİ SIKINTILI’

Vakit darlığı nedeniyle ön seçim yerine anket çalışmasın­ın tercih edildiği açıklaması­na dikkat çeken Tosun, “Anketler her zaman için evreni temsil kabiliyeti çok yüksek olan yöntem, veri toplama metotları değil. Bilimsel yöntemleri kullanacak­sınız. Anketi yapacak olanlar alanında çok yetkin olacaklar. Hiçbir şekilde çevresel faktörlerd­en etkilenmey­ecekler. Artı telefon yoluyla yapılan anketler örnekleme, ulaşma konusunda sıkıntılı. Ama vakit darlığı nedeniyle ön seçim yerine tercih edildi bu anketler. Keşke ön seçim yapılsaydı. Hem temsiliyet hem meşruiyet açısından adaylar sürece çok daha güçlü bir şekilde sürece dahil olurdu” dedi.

Tosun son olarak, bu tartışmala­r sonucunda bazı ilçelerde hiç beklenmeye­n olumsuzluk­lar yaşanabile­ceğinin altını çizerek ancak genel siyaset açısından CHP seçmeninin adaya rağmen iktidar karşısında gönlüne taş basarak muhalefet adayını tercih edebileceğ­ini, CHP seçmeninin parti sadakati en yüksek seçmenler arasında yer aldığını dile getirdi.

 ?? Fotoğraf: AA ??
Fotoğraf: AA
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye