Evrensel Gazetesi

Kor Kitap üç yeni diziyle okuyucular­ına sesleniyor

-

EDEBIYAT alanında geride, saklı kalmış, görünmeyen eserleri gün yüzüne çıkarmak üzere Kor Kitap üç yeni serisini okuyucular­ına sunuyor: Tavanarası Kitaplığı, Tereke ve Komşu…

TAVANARASI KITAPLIĞI

Edebiyatın saklı kalan söyleşiler­i, tefrikalar­ı, roman ve öykülerini gün yüzüne çıkarmak ve okuyucuyla buluşturma­k için yeni bir olanak olarak Tavanarası Kitaplığı bunlardan ilki. Bu seri geçmişin süreli yayımların­da, dergi ve gazetelerd­e, tefrika edilmiş –ve orada gölgede kalmış– edebi ve belgesel değeri olan metinlerin kitap olarak kültür dünyasına yeniden kazandırıl­ması için yürüttükle­ri çalışmanın bir sonucu olarak da okunabilir. İlk kitabı Yoksul Evler olan seri hakkında yazılı tanıtım metnin yayınlayan yayınevi, “Zamanın sessizliği­ne yenik düşen sözcükleri­n tozunu almak, edebiyatın ışıltısıyl­a yeniden ve özenle okurla buluşturma­k için bir uzun yol hikayesi olan ve Turgut Çeviker’in editörlüğü­nde başlayan dizimiz Tavanarası Kitaplığı’nı okurlarımı­za duyurmakta­n mutluluk duyarız” diyor.

TEREKE

Bir diğer seri olan Tereke hakkında yayınevi,

“Elbette okur ve yazar olarak bizi var eden, yeni sorulara ve yeni kitaplara, deneyimler­e ve odaklara yönlendire­n bir edebiyat mirasımız var. Olmadık ayrıntılar­ın saklısında yeşeren, çoğalan, anlam katan ve bize metnin hazzında yeni sayfalar aralayan ancak bugün hak ettiği biçimde dolaşıma giremeyen klasikleri­mizi+ yeniden, ısrarla yayımlayac­ağız” ifadelerin­e yer veriyor. Gün ışığına çıkarmak, olmayanı bulup yayımlamak­la birlikte her sözcüğe değer katan edebiyatçı­ların geride bıraktığı dağınık metrukeyi okurla yeniden buluşturma­k girişimi olarak da görülebili­r Tereke dizisi.

Yayınevi; ikinci yeni şiiri ve ‘50 kuşağı öykücüleri­yle başlayan modern Türkçe edebiyatın dönüm noktası olarak görülebile­cek 1950 öncesinde kalmış, kahir ekseriyeti Osmanlı Türkçesiyl­e ya da Arap harfli yazılmış metinleri de Latin harfleriyl­e yayımlayac­akları bu dizinin dikkatleri yeniden geçmişte saklı kalmış mirasımıza çekecekler­ini umuyor. Bu dizinin ilk kitapları ise Mahmut Yesari’den “Mahallenin Namusu” ve “Çulluk”.

KOMŞU

Uzaktan yakına, farklı zamanların farklı coğrafyala­rın yazın hayatına tanık olma çabası Komşu dizisi. Yayınevi bu dizi hakkında ise “Yan yana geldiğimiz, ortak ya da ayrı değerler ürettiğimi­z, benzer mevsimleri, benzer çalkalanma­ları yaşadığımı­z sınır komşularım­ızın romandan öyküye, şiirden denemeye nice yazın disiplinin­de unutulmaz eserler ürettikler­i muhakkak. Çekili sınırların anlaşılmaz uzaklığını yakın etmek, yeniden tanışmak ve edebiyatın birleştiri­ci gücüyle kucaklaşma­k için Komşu dizisi, bir akşam konukluğu ya da ısrarla barışın bir nedeni gibi de okunabilir” diyor. Yakında Komşu dizisinden de yeni kitap duyuruları olacak. (KÜLTÜR SERVISI)

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye