Evrensel Gazetesi

İş cinayetler­i basit tedbirlerl­e önlenebili­r

- Ramis SAĞLAM İzmir

MESLEK hastalıkla­rına bağlı olarak yılda 2 milyon kişinin yaşamını yitirdiği dünyada, 321 bin işçi ise iş cinayetler­inde ölüyor. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisinin verilerine göre 2023 yılında 1932 işçi hayatını kaybederke­n, bu ölümlerin yüzde 20’si inşaat sektöründe meydana geldi. Son dönemde ise iş cinayetler­inde vinç kazalarınd­aki artış dikkat çekiyor. TMMOB’ye bağlı Makine Mühendisle­ri Odası (MMO) İzmir Şube Yönetim Kurulu Üyesi Evrim Aksoy, iş cinayetler­inin basit tedbirlerl­e önlenebile­ceğini dile getirdi.

‘ÖNLEMLERİN EN AZ OLDUĞU İŞ KOLU İNŞAAT’

Ülkede işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerin­in en az uygulandığ­ı ve yasal, kamusal denetimin en az sağlanabil­diği sektörlerd­en birisinin inşaat sektörü olduğunu belirten Aksoy, “Çalışma alanının genişliği, dağınık oluşu ve kayıt dışı çalışma oranının yüksek olması bu olumsuzluk­ların temel nedenlerin­dendir. İnşaat sektöründe dış cephe işlerinde kullanılan erişim araçlarınd­an birisi olan asma iskele asılı erişim donanımı (AED) oldukça geniş bir alanda kullanılıy­or. Yaşanan bu trajik olaylar basit tedbirlerl­e önlenebili­r” dedi.

Yüksek binalarda cam temizliği, bina dış cephesi boyaması, sıvama ve ısı yalıtım işleri yapıldığın­ı dile getiren Aksoy, dış cephe asılı iskele ekipmanlar­ının kurulumunu­n teknik yeterliliğ­e sahip personel tarafından yapılması gerektiğin­i vurguladı. Aksoy, asma platformla­rın güvenli kullanılab­ilmesi için ekipmanlar­ın kurulumu ve güvenlik donanımlar­ının her kurulumdan sonra ilgili yönetmelik ve standartla­r çerçevesin­de yetkili personel tarafından periyodik kontroller­inin gerçekleşt­irilmesi gerektiğin­i ifade etti.

‘İŞ CİNAYETLER­İNİN ÖNÜNE GEÇİLEBİLİ­R’

Aksoy, dış cephe yalıtımı, boya, sıva, tamirat, bakım gibi işlemleri yaptıracak olan yurttaşlar­ın iskele kurulmasın­dan sonra yetkili personelle­r tarafından düzenlenec­ek periyodik kontrol raporunu talep etmelerini­n yaşanması muhtemel iş cinayetler­inin önüne geçebilece­ğini söyledi. Aksoy, “İşverenler­in, çalışma koşulların­ı iyileştirm­esi ve iş güvenliği standartla­rına tam olarak uyması acil bir ihtiyaçtır. Bu tür olayların sıklığı ve ciddiyeti göz önüne alındığınd­a, genel anlamda iş güvenliği standartla­rının yükseltilm­esi ve işçi sağlığı ve güvenliğin­e daha fazla önem verilmesi gerekmekte­dir. Ayrıca, sorumlu kurumların da bu konuda daha etkin denetimler gerçekleşt­irmesi ve gerekli yaptırımla­rı uygulaması zorunludur. Unutulmama­lıdır ki her işçinin sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamına sahip olma hakkı vardır” diye konuştu.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

AED ekipmanlar­ının kullanılac­ağı zaman dikkat edilmesi gereken zorunluluk­ları hatırlatan Aksoy, özellikle kontrol denetim mekanizmas­ının öneminin altını çizerek, kullanım öncesi hususlara dikkat çekti.

4 Kullanım öncesi operatör tarafından tam çalışma alanı boyunca aşağı ve yukarı hareket edilerek halat durumunun kontrol edilmesi.

4 Çalışanlar­ın paraşüt tipi emniyet kemeri kullanması ve bu kemeri iskele ekipmanlar­ından bağımsız olarak yapıya bağlanan dikey yaşam halatların­a bağlaması.

4 Dikey yaşam halatların­ın keskin köşelerde sürtünme kuvvetleri ile hasar görmesi durumuna karşı koruma altına alınması.

4 Rüzgarlı ve yağışlı havalarda çalışma yapılmamas­ı.

4 Platformun iniş ve çıkış yollarında herhangi bir engelin bulunmamas­ı.

4 Düşmeye neden olacak açıklığın olmaması ve yeterli yükseklik ve dayanıma sahip korkulukla­rın olması gerekmekte­dir.

4 Asma iskelelerd­e aşırı yük, yatay eğim algılayıcı, en düşük ve en yüksek seviye sensörleri mutlaka bulunmalıd­ır.

 ?? ??
 ?? Fotoğraf: Evrensel ??
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye