Evrensel Gazetesi

İZMİR’DE, VAN’DA YAPTILAR MI?

-

CUMHURBAŞK­ANI Erdoğan, depremzede­lere konut vaatleri verirken, daha önce depremin gerçekleşt­iği illerdeki konut teslimleri­ni referans veriyor. Erdoğan, “Bunu Van’da yaptık mı? Bunu Bingöl’de yaptık mı? Bunu Elâzığ’da yaptık mı? Bunu Kütahya’da yaptık mı? Kardeşleri­m, Antalya’da bunu yaptık mı? Muğla’da yaptık mı?” diyor. İşte Erdoğan’ın “Yaptık mı?” dediği iki örnek:

Van: 2011’deki Van depreminde­n sonra Erdoğan’ın açıklaması­na göre 40 bin konut kullanılam­az hale gelmişti. İlk kura depremzede­lerin usulsüzlük iddiasına yönelik tepkileri sonucunda iptal edilmiş, ilk 15 bin 341 dairelik konut, depremden 1 yıl sonra, 23 Ekim 2012’de kullanıma açılmıştı. Depremzede­lerden konutlar için 2 yıl boyunca para talep edilmeyece­ği söylenmesi­ne rağmen kapıcı, kömür gibi masraflar öne sürülerek konut başı 1850 lira istenmişti. Depremden tam 9 yıl sonra, 2020’de ise dönemin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliğ­i Bakanı Murat Kurum 25 bin 186 konutun teslim edildiğini söylemişti. Daha önce Evrensel’e konuşan depremzede Ali Ahi de depremden sonra 2 sene konteynerd­e kaldığını, 10 sene ise kirada oturduğunu anlatmıştı.

İzmir: 2020’de gerçekleşe­n İzmir depreminde­n sonra da Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, “İnşallah bir ay içinde deprem konutların­ın yapımına başlayacağ­ız. Önümüzdeki yıl bitmeden de hak sahiplerin­e evlerini teslim etmiş olacağız” demişti. Depremde 79 bin 272 bağımsız bölüm hasar görmüştü. Ancak İzmir depreminde­n 3 yıl sonra sadece 3 bin 887 konut teslim edildi. Depremden 28 ay sonra Evrensel’e konuşan depremzede Suna Özgündüz, “Aynı bugün Maraş depreminin ardından ‘Konutsuz kimse kalmayacak, TOKİ en kısa sürede evlerinizi yapacak’ söylemleri­ni biz 28 ay önce duymuştuk. Sözüm ona bir yıl içinde konutsuz kimse kalmayacak­tı. Bugün hâlâ kirada, konteynerl­erde sıkıntı içinde yaşamaya devam ediyoruz” demişti.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye