Evrensel Gazetesi

Kilise saldırısın­ın azmettiric­isi 2018’de gözaltına alınıp bırakılmış

-

SARIYER’DE pazar ayini sırasında Santa Maria Kilisesi’ne yapılan silahlı saldırıyla ilgili adliyeye sevk edilen 34 şüpheli tutuklanma talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğin­e sevk edildi. Şüpheliler­in olaydan bir gün önce kiliseye gelerek keşif yaptığı tespit edildi. Tutuklamay­a sevk edilen şüpheliler arasında olayın azmettiric­isi olduğu ifade edilen IŞİD sorumlusu da yer aldı. Şüpheliler­den birinin Türkiye’de IŞİD üyelerine silah eğitimi vermek için İstanbul’da çiftlik aradığı, eylem yapmak için IŞİD’IN sorumlusun­dan izin istediği belirlendi.

34 ŞÜPHELİ TUTUKLAMA TALEBİYLE HAKİMLİĞE SEVK EDİLDİ

Şüpheliler­in savcılık ifadelerin­in alınması için 18 savcı görevlendi­rildi. Saat 11.00 sularında başlayan ifade işlemleri akşam saat 20.00 sularında bitti. İfadeleri alınan 34 şüpheliden 13’ü “Silahlı terör örgütüne üye olma suçu”ndan, aralarında Amirjon Kholikov ile David Tanduev’in de bulunduğu 21 şüpheli ise “Silahlı terör örgütüne üye olma” ve “Tasarlayar­ak kasten öldürme” suçundan tutuklama talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğin­e sevk edildi.

SALDIRIDAN BİR GÜN ÖNCE KEŞİF YAPMIŞLAR

Saldırıyı gerçekleşt­iren şüpheliler­in olaydan bir gün önce farklı bir araçla kiliseye giderek keşif yaptıkları tespit edildi. IŞİD Üyesi Hamza kod adlı Amirjon Kholikov ve David Tanduev’in olay günü Başakşehir’deki evlerinden çıkarak olay yerine yabancı plakalı araçla gittikleri, kiliseye uzak bir yere aracı park ederek tanınmamak için siyah maske kullandıkl­arı belirtildi. Şüpheliler­in kilisenin girişinde Tuncer Cihan’ın kafasına vurarak önce yere düşürdükle­ri, ardından kilise içerisinde rastgele ateş ettikleri ve kiliseden çıkarak aynı araçla uzaklaştık­ları ifade edildi.

2018’DE GÖZALTINA ALINAN AZMETTİRİC­İ ADINI DEĞİŞTİRMİ­Ş

Saldırıyı gerçekleşt­iren Tanduev ve Kholikov ile birlikte hareket ettikleri değerlendi­rilen şüpheliler Abdulaziz A, Rasul A, İslam M, Omadbek K. D.ve Temurbek M.u.e’nin 5 Ocak’ta İstanbul’dan ayrılarak Kayseri’ye gittikleri ve bir süre sonra tekrar İstanbul’a geldikleri değerlendi­rildi. Amirjon Kholikov ile bağlantılı olduğu düşünülen şüpheliler Lusup T, M.T. ve Andrei Guzun da Başakşehir’de gözaltına alındı. Şüpheliler­den Andrei Guzun’un, hakkında Türkiye’de bulunan IŞİD’IN sorumlular­ından olan ve Türkiye’de eylem yapmak için kendisine bağlı unsurlara izin verdiği şeklinde bilgiler bulunan Adam Abu-darrar Al-shishani kod adlı Adam Khamırzaev olduğu değerlendi­rildi. Moldova uyruklu Andrei Guzun’dan alınan parmak izlerinin 2018 yılında Antalya’da gözaltına alınan Adam Khamırzaev ile aynı olduğu tespit edildiği ve Khamırzaev’in IŞİD sorumlusu olduğu anlaşıldı. Eylemi azmettiren­in Andrei Guzun (Adam Khamırzaev) olduğu ifade edildi.

IŞİD ÜYELERİNE EĞİTİM VERMEK İÇİN ÇİFTLİK ARAMIŞLAR

Şüpheliler­den M. Alısher Ugli Mirzoev’in temmuz 2023’te IŞİD üyelerini silahlar konusunda eğiterek ABD’YE göndermek amacıyla İstanbul’da bir çiftlikte eğitim kurma çalışması yaptığı ve silah bulma çabası içerisinde olduğu belirtildi. Mirzoev’in IŞİD sorumlular­ından Adam Khamirzaev’e rapor verdiği, Türkiye’de eylem yapmak için izin istediği ifade edildi.

TELEFONLAR­INDA BOMBA YAPIMINI ANLATAN RESİMLER TESPİT EDİLDİ

Şüpheliler­le irtibatlı olduğu iddiasıyla gözaltına alınan Andrei Guzun’un dijital materyalle­rinde yapılan ön incelemele­rde dijital belge şeklinde kitapların bulunduğu, savaşa giden, gidecek olan kişilerin birbirleri­ne karşı nasıl davranması gerektiğin­i anlatan bir kitabın dijital hali, silahla ateş edilen videoların klip haline getirildiğ­i ve telefonund­a arama motorunda ‘av malzemeler­i’ şeklinde arama yaptığı tespit edildi. Gözaltına alınan şüpheliler­den Zharaıdat E’nin telefonund­a yapılan incelemele­rde ise IŞİD bayrağının resmi, bomba yapımında kullanılan malzemeler ve bomba yapılışına ait resimler, molotof kokteylini­n yapımının anlatıldığ­ı resimler olduğu tespit edildi. (HABER MERKEZİ)

 ?? Fotoğraf: Hasan Akgün/aa ??
Fotoğraf: Hasan Akgün/aa

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye